Top menu

Podcast om OK 2020: Stærke mænd med bløde værdier

Dato: 31/10-2019
1563

Blik og Rør Podcast har besøgt et sjak på Amager til en snak om de kommende overenskomstforhandlinger. Men selv om sjakket arbejder på akkord, ønsker de flere bløde værdier i overenskomsten.

Over en frokost i skurvognen til lyden af knitrende madpapir har Blik og Rør Podcast været på besøg hos sjakket fra DTEK, der er i gang med opførsel af kølerum og ventilationstårne på byggeriet K2 i Ørestaden. Det er dog ikke selve byggeriet der er fokus på, men der derimod de kommende overenskomstforhandlinger. Så mens frokosten indtages, snakker tillidsrepræsentant Frank Rasmussen om forhåbningerne til OK2020.

- Jeg tror ikke, vi får så meget på rørprislisterne. Men jeg vil også allerhelst have, at der kommer noget på de bløde punkter. Feriepenge, søgne- og helligdage og ikke mindst pensionen. Jeg sidder i branchebestyrelsen i PensionDanmark for Blik og Rør, og jeg kan godt se, at vi har brug for flere penge til pension. Men nedslidning og social dumping bør også have et stort fokus, mener Frank.

- Det er jo lidt et fyord at sige kædeansvar. Men det vil være rigtig lækkert, at dem, der har bestilt arbejdet, ikke bare kan sende det videre og sende det videre. Så man har et ansvar og kan blive straffet hele vejen igennem. Ligesom man skal passe på sine medarbejdere, skal man også sørge for, at de underleverandører man har, kører efter danske overenskomster.

Frank Rasmussen så også meget gerne, at man kunne oparbejde og bibeholde sin anciennitet. Helt konkret kunne man i OK2020 forhandlingerne arbejde for at sikre længere opsigelsesvarsler og muligheden for at bære sin anciennitet med sig, når man skifter arbejdsplads.

Bedre mulighed for nedsat tid
Flere seniordage står også højt på ønskelisten.

– I vores sjak er nogle af dem nogle ældre herrer over 50 år. Jeg kunne godt tænke mig, at de kunne blive lidt længere på arbejdsmarkedet, for jeg kan faktisk godt lide at være sammen med dem. Så noget nedsat tid, så de kan holde lidt længere – men det gælder jo også os andre. Vi skulle også gerne kunne være her mange år endnu. Der er dog også et ønske i den lidt mere lavpraktiske afdeling.

– Jeg kunne godt tænke mig, at man fik lov til at have vaskemaskiner i skurene, så vi kunne vaske vores tøj på arbejdet, og vi ikke skal slæbe det med hjem til vores pårørende derhjemme. Der er jo en masse giftigt skidt, støv og alt muligt andet, og man kommer i berøring med det i løbet af en arbejdsdag under alle omstændigheder.

Lyt til podcasten herunder og læs mere i det seneste nummer af Fagbladet Blik & Rør her....

Tekst: Mie Brandstrup Foto: Andreas Bro