Top menu

Indeklima: DF fremlægger forslag om bedre indeklima i folkeskolen

Dato: 03/10-2019
1554

Blik & Rørs store indsats for indeklima har båret frugt. Dansk Folkeparti er netop ved at gøre et beslutningsforslag klar, der skal sikre, at folkeskolernes indeklima er i orden.

Der skal være lovpligtige tilsyn med skolernes ventilationsanlæg. Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti, som snart præsenterer Folketinget for et beslutningsforslag, der skal gøre op med årtiers dårlig luft og forringede læringsmiljø i folkeskolen.

- Vi har haft den her debat oppe at vende igen og igen, og nu bliver vi simpelthen nødt til at gøre noget ved det. Udviklingen af indeklimaet i skolen bliver dårligere og dårligere, det kan vi se på de undersøgelser, der er lavet, og det er vi nødt til at få vendt, siger Jens Henrik Thulesen Dahl, uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti.

Forslaget bliver fremlagt på baggrund af en række undersøgelser, som er foretaget de seneste år, og som dokumenterer, at der er voksende udfordringer med indeklimaet i danske skoler. Dette underbygges af en rapport fra Arbejdstilsynet, som senest tilbage i 2018 kunne konstatere, at 25 procent af deres kontrolbesøg på skoler over hele landet dokumenterede et dårligt indeklima med fx skimmelsvamp, for høje temperaturer, utætheder og dårligventilation, hvilket ikke overholder loven.

Center for Undervisningsmiljø skal have tilsynsforpligtelse
Tidligere er der præsenteret forskellige forslag med det formål at forbedre indeklimaet i skolerne, dog uden at forslaget er blev stemt igennem. Derfor har Dansk Folkeparti lagt vægt på, at det nye forslag kommer med nogle helt konkrete tiltag.

- Vi håber og tror, at flertallet kan bakke op om vores forslag. Jeg hører ikke nogen sige, at vi ikke skal sikre et godt indeklima, og heller ikke, at vi ikke skal forbedre læringsmiljøet i folkeskolen så meget som muligt. Derfor er jeg optimistisk omkring, at vi kan få flertal i Folketinget, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

I forslaget lægger Dansk Folkeparti op til, at der regelmæssigt skal føres et lovpligtigt tilsyn af de klima- og ventilationsanlæg, som ifølge folketingspolitikeren, nogle steder aldrig bliver tilset. De foreslår derfor, at Center for Undervisningsmiljø får en forpligtelse til at føre tilsyn i forhold til indeklimaet og dermed børnenes ”arbejdsmiljø.”

Derudover vil forslaget også stille krav til, at kommunerne har en konkret handlingsplan for, hvordan man retter op på situationen.

Blik & Rør roser forslaget
Kampen for et bedre lærings- og arbejdsmiljø i klasseværelserne har stået højt på den politiske dagsorden i Blik & Rør igennem flere år. Derfor er det en stor sejr, at Dansk Folkeparti nu fremlægger et forslag, der tager problematikken alvorligt.

- Vi har lagt pres på politikerne for, at de skulle gøre noget ved det her. Derfor er jeg rigtig glad for, at Dansk Folkeparti vil præsentere et forslag, der skal gøre det til et lovkrav, at de ventilationsanlæg og -kanaler vi har rundt på skolerne selvfølgelig skal have et regelmæssigt tilsyn, siger Blik & Rørs formand, Henrik W. Petersen.

På indeklimakonferencen, som Blik & Rør holdt i september, blev en række folketingspolitikere, heriblandt Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), sat i stævne i en diskussion om løsninger på problemet.

Dengang lovede Jens Henrik Thulesen Dahl, at de ville præsentere et forslag, der skulle behandle problemet.

- Jeg er rigtigt glad for, at vi nu ser Jens Henrik Thulesen Dahl handle på det løfte, han præsenterede til debatten i september. Nu bliver det spændende at se, hvordan forslaget bliver modtaget i Folketingssalen. Hvis det her bliver stemt igennem, så er det ikke kun en sejr for skoleeleverne, men så er det også rigtig positivt nyt for vores medlemmer i både installations- og skorstensfejerbranchen, siger Henrik W. Petersen.

Forslaget forventes at blive fremlagt i Folketingssalen inden efterårsferien. Bliver forslaget vedtaget vil regeringen blive pålagt at præsentere et lovforslag og udarbejde en handlingsplan for området.