Gennem halvandet år blev fire VVS'ere udsat for potentielt dødelige asbestfibre på jobbet. Efter anmeldelse fra Blik og Rør bliver bygherren og det firma, som de var ansat i, trukket i retten.
Nordsjællands Politi har tiltalt Boligselskabet Nordkysten i Espergærde og VVS-firmaet Poul Sejr Nielsen A/S i Birkerød for at bringe fire håndværkere i en situation, hvor de blev udsat for potentielt dødelige asbestfibre. Det er sket i forbindelse med et godt 250 millioner kroner dyrt renoveringsprojekt af almennyttige lejligheder i Espergærde.
Her arbejdede de fire håndværkere, der var ansat i VVS-firmaet, i halvandet år. Uden at blive advaret om asbest-faren. Uden at få udleveret sikkerhedsudstyr – og på trods af, at forundersøgelser inden renoveringen havde slået fast, at der var asbest flere steder i boligerne.
- Når man ved, at der er asbest og alligevel sætter folk til at arbejde uden nogen former for beskyttelse, tangerer det – sat helt på spidsen – forsøg på drab, siger Søren Schytte, der er formand for arbejdsmiljøudvalget i Bygge- Anlægs- og Trækartellet (BAT) og forbundssekretær i Blik & Rørarbejderforbundet, som meldte sagen til politiet.
"Meget frov sag"
Han ved endnu ikke, om anklagemyndigheden har rejst tiltale efter straffeloven eller arbejdsmiljøloven. Men ifølge Søren Schytte fremgik det klart af byggepladsens PSS (en plan for sikkerhed og sundhed, red.), at der var asbest i bygningerne.
- Alle entreprenører og virksomheder, der har været inde over renoveringen, var bekendt med det, siger Søren Schytte til Fagbladet 3F.
- Alligevel står de fire VVS’ere i halvandet år og banker rør ned, hvor de udsættes for asbest. Det er en meget grov sag, siger han.
Vigtig at få afprøvet
Der kan gå flere årtier fra, at man indånder de usynlige asbestfibre, til man i værste fald får dødelig lungehindekræft eller en anden asbest-relateret kræftsygdom. Det er dog ikke alle, der bliver syge, og de fire VVS’ere har foreløbig klaret frisag.
Men sagen, der skal for Retten i Helsingør 2. august, kommer mindre end et år efter, at der som et skridt i retning af en national handlingsplan mod asbest blev vedtaget en række anbefalinger, som netop skulle beskytte de ansatte i byggeriet bedre mod de frygtede fibre.
- Derfor er det vigtigt for os at få afprøvet, hvor langt domstolene vil gå, når bygherrer og arbejdsgivere ikke overholder lovgivningen og reglerne i forhold til asbest. Jeg håber, at der bliver slået hårdt ned, siger Søren Schytte.
Slipper for let
Selvom det er over 30 år siden, at asbest blev forbudt i Danmark, findes den stadig i mange gamle bygninger og i en lang række produkter, som håndværkere og ansatte i byggebranchen kan komme i kontakt med i forbindelse med renovering og nedrivning.
Søren Schytte ser derfor gerne, at Arbejdstilsynet får bedre sanktionsmuligheder i forhold til asbest-syndere. I den konkrete sag blev Arbejdstilsynet først tilkaldt, da de fire håndværkere selv fik mistanke om asbest.
Da tilsynet kom på besøg, var områderne med asbest dog blevet afgrænset. I stedet for en administrativ bøde eller et strakspåbud slap bygherren og arbejdsgiveren derfor med, at Arbejdstilsynet udstedte en afgørelse uden handlepligt.
- Det, mener jeg, er helt utilstrækkeligt i sådan en sag her, siger Søren Schytte.
Boligselskab: Altid meget alvorligt
Administrerende direktør Michael Demsitz, Boligselskabet Nordkysten ved Boligkontoret Danmark, udtaler i en skriftlig kommentar til Fagbladet 3F:
- Vi er vidende om fundet af asbest i Tibberupparken i 2016. Vi forholder os altid meget alvorligt til enhver forekomst af asbest og har følgelig i forløbet fulgt de gældende procedurer og retningslinjer.