Top menu

Podcast: Jacob Mark om erhvervsuddannelserne

Dato: 23/05-2019
1485

Den unge SF'er Jacob Mark er allerede halv-erfaren inden for det politiske liv. Med ordførerskaber for ungdom og uddannelse gør han rede for SF's meninger og mål med erhvervsuddannelserne i denne sidste valg-podcast fra Blik & Rør

Jacob Mark på 27 har allerede været i folketinget for SF i knap 4 år. Han sidder blandt andet på ordførerskaberne på børne-, uddannelses- og undervisningsområderne.
Jacob Mark er meget bevidst om udfordringerne for erhvervsuddannelserne:
- Man kan påvirke et helt samfund og en samfundsretning, hvis man sætter ind tidligt, og jeg tror i virkeligheden, at det, der er gået galt, er, at vi mange år har bildt de unge ind, at det eneste sikre i fremtiden var at tage en universitetsuddannelse. Man har bildt dem ind, det er et videnssamfund og vi derfor skal konkurrere på viden, og derfor skal man tage en lang videregående uddannelse.
Det har været giftigt for vores uddannelsessystem, for nu har vi mange unge, der ikke vil være faglærte, fordi de er bange for, det ikke vil være en god fremtid for dem, siger han.

Mere fleksibilitet
Han vil gerne gøre det lettere at skifte rundt i uddannelserne, så man ikke er låst, hvis man føler, man har valgt det forkerte. Han vil gerne have flere samarbejder på tværs af uddannelser, og at der skal skabes campus-miljøer, hvor elever og studerende oplever mere sammenhold og fællesskab.
- Vi ved, vi kommer til at arbejde længere og længere, og alligevel beder vi de unge som 13-14-årige at tage stilling til, det de tror, de skal resten af livet. Jeg kan sgu godt forstå, de vil holde alle mulige døre åbne. Desværre så har mange af dem den opfattelse, at det lukker døre for dem, hvis de tager en erhvervsuddannelse. Den opfattelse skal vi have ændret.

Flere penge til uddannelserne
Konkret vil Jacob Mark og hans parti gerne tilføre endnu flere penge til erhvervsuddannelserne end hvad de nu fjernede besparelser giver.
- Man har i en årrække sparet meget på erhvervsuddannelserne og dét, samtidigt med der har været færre elever, har været virkelig skidt for erhvervsuddannelserne. Så har man fyret lærere, og de lærere, der er der, får mindre tid til forberedelse.
Nu har vi fået stoppet besparelserne, og det, vi vil gøre nu, er at investere i erhvervsuddannelserne, så der kan genansættes lærere, give dem mere forberedelsestid, så studiemiljøet kan blive bedre for eleverne.

Lange uddannelsesaftaler
Udviklingen med flere og flere korte uddannelsesaftaler bekymrer Jacob Mark, for han ser det som en tendens på hele arbejdsmarkedet, Flere løsansættelser, korte vikariater og usikre jobs. Det presser lærlinge og medarbejdere og mestrene og arbejdsgiverne forpligter sig ikke til for meget.
- Vi har buldrende højkonjunktur i det her land, det går skidegodt for virksomhederne, og alligevel er der masser, der ikke kan få praktikpladser. Så står de samtidigt i medierne og skriger på, at de ikke kan få arbejdskraft, og at vi skal lukke sluserne op for udlændinge. For mig giver det ingen mening. Jeg mener, man skal sætte mere ind for at presse arbejdsgiverne til at lave både praktikpladser og lange uddannelsesaftaler, siger Jacob Mark.

Du kan høre hele podcasten med Jacob Mark her: