Top menu

Ny aftale: Løkke introducerer seniorpension. Kritikken hagler ned

1472

Allerede inden Lars Løkke Rasmussen har trykket på valgknappen, har han skudt valgkampen i gang med sit seniorpension-udspil, som skal fungere som et modspil til Socialdemokraternes planer om en værdig tilbagetrækning

− Det er glædeligt, at politikerne anerkender den kæmpe udfordring, vi står over for med danske arbejdere, som går direkte fra arbejdspladsen til sygesengen. Dog havde vi håbet på en mere ambitiøs aftale, siger Henrik W. Petersen til udspillet om seniorpension.

Regeringen indgik 2. maj en aftale sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om det, de vælger at kalde seniorpension. Aftalen går ud på, at seniorer med nedsat arbejdsevne og lang tid bag sig på arbejdsmarkedet kan søge om at gå på pension seks år tidligere.

Helt konkret er der tale om en opblødning af den nuværende seniorførtidspension, hvor ens arbejdsevne må være sat lidt højere, og man kan så gå fra et år tidligere. Til fælles har de to seniorordninger, at man ikke skal i yderligere arbejdsprøvning eller ressourceforløb, og at man skal have været 20-25 år på arbejdsmarkedet. Den nye seniorpension skal erstatte seniorførtidspensionen.

Modstand med det samme
Knapt havde indholdet af aftalen forladt beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsens, læber, før kritikken haglede ned.

− Det helt afgørende element i ordningen er, at en læge skal vurdere, om den enkelte nu også er nedslidt nok til at blive på arbejdsmarkedet. Det kan ende som det rene lotteri. Det er simpelthen bare ikke godt nok, siger Henrik W. Petersen med henblik på, at for at kunne få pensionen skal man forbi en læge og vurderes.

Lizette Risgaard er enig i kritikken:

− Det er afgørende for os, at der strikkes en rettighedsbaseret model sammen, målrettet de lønmodtagere, som er trådt tidligst ind på arbejdsmarkedet og har været der i mange år. Det mener vi er en solidarisk løsning, som tilgodeser dem, der bliver særlig hårdt ramt af den stigende pensionsalder og stærkt forringede efterløn, siger hun.
 

Begrænset effekt for Blik & Rør-medlemmer
Et problem, der kan opstå for netop Blik & Rørs nedslidte, er, at oftest arbejder de 37 timer, men med forskellige skåne-foranstaltninger i arbejdet for at kunne holde til det.
Det kan betyde, at de ikke kan komme i betragtning til seniorpensionen, da den blandt andet kræver, at man har en nedsat arbejdsfunktion til blot 15 timer.
Derfor vil det typiske, nedslidte Blik og Rør-medlem risikere, at medmindre han fx er i fleksjob eller sygemeldt, kan han ikke få glæde af tilbagetrækningsmuligheden.
− Det er for slapt fra regeringens og forligspartierne Dansk Folkeparti og Radikale Venstres side. Vi bliver nødt til at fokusere på den rettighedsbaserede tilbagetrækning og komme væk fra kontrolinstanser og andre smuthuller i ordningen, siger Henrik W. Petersen.

Valget i gang
Aftalen om seniorpensionen kan virke som en måde at imødegå og måske udradere den kampagne om rettighedsbaseret værdig tilbagetrækning, der har kørt i flere måneder, allerede inden valget udskrives.

− Dagens forlig handler måske i virkeligheden mere om at afspore debatten om nedslidte i valgkampen. Det er uværdigt, og aftalen lugter mere af en kamp for at blive på taburetterne end at gøre noget for dem, som er så nedslidte, at de ikke kan blive på arbejdsmarkedet, siger Henrik W. Petersen.