Top menu

DM Skills 2019 er i gang

Dato: 04/04-2019
1456

Skills er i fuld gang i hallerne i Næstved, men det lader VVS-lærlingene Jonas, Jannik og de to Emiler sig ikke mærke med. De knokler for at blive Danmarksmestre

Der er larm i den kæmpe hal, der er banket op ved Næstved Arena, men de fire VVS-lærlinge, der dyster om at blive Danmarks bedste, virker helt upåvirkede. Med ørepropper i og fuld koncentration skal de udføre forskellige opgaver de næste tre dage, før vinderen kåres. Læs mere om konkurrencedeltagerne her...

Arbejdsmiljøet er også med
Når den kæmpe fagmesse er ovre, hyldes vinderne for bedste håndværk, men der bliver også uddelt en præmie til den af dem, som viser bedste kollegialitet - en arbejdsmiljø-præmie.

Fejende selfies
Hallerne er fyldt med fag fra kokke til receptionister til vores VVS-drenge. Også fag, der ikke dyster er med, ligesom skorstensfejerne. Det betyder langtfra, de ikke er velbesøgte. Mange af de unge vil prøve at have munddug og kullert på - og blive foreviget til Instagram eller Facebook.

Opgaverne
VVS-lærlingene har tre dage med mange opgaver foran sig. De arbejder på et podie med “køkken” og “bad” osv, som i et almindeligt hus.

Deres “eksamen” er opdelt i tre faser.

Den første fase er en fast kanalføring, der skal trådes op med en styring (Danfoss Link, så den kan styres fra en fælles enhed i “huset”, de arbejder i).

Anden fase er brugsvand, de skal trække i kobberrør fra varmtvandsbeholder til “køkkenet” i “huset”, hvor de skal montere en Grohe Red (kogende vand-hane) og føre det videre ud i “udemiljøet”, hvor der er en udebruser og vildmarksbad.

Den tredje del af konkurrencen er en varmeinstallation. De skal trække varme fra en varmepumpe-unit i kobberrør over til en radiator, som er elektronisk reguleret (Purmo Belize), og varmen skal videre ud i “køkkenet” og lægges som gulvvarme i varmefordelingsplader. I køkkenet skal der også være en radiator, de selv skal bukke i kobber, så de bliver til bogstaverne VVS. Derfra skal varmen videre til vildmarksbadet.

Ekstra udfordringer
I mellem alle de opgaver er der lagt små udfordringer såsom en overbukning uden om et nedløbsrør. Der er masser af arbejde for de fire lærlinge at bruge deres koncentration til!

Messe-masser
Imens fniser, fløjter og hujer skolebørne rundt mellem fagene, fagpersoner mødes på kryds og tværs. Erfaringer, tanker og grin flyver rundt. Og softice og kaffe.

Kom til Næstved og hep på de to Emil’er, Jonas og Jannik, der står og knokler på podiet de næste to dage.