Top menu

BOOTCAMP: Unge fik stillet spørgelysten

Dato: 18/06-2018
1306

Bootcamp for lærlinge var i år udsolgt. Det er tredje gang, det afholdes. De unge har masser spørgsmål og rager til sig af ny viden.

Vi kan jo ikke bliver for dygtige, siger den første lærling, som fagbladet fanger til Bootcamp i Kolding den 16. juni 2018. Det er Patrick Bro-Larsen, som er lærling hos Gyrstinge VVS. Den viden, han fik med sig hjem sidste år fra bootcamp, kom ham hurtigt til gode. Han var ude på en opgave, hvor han skulle installere en varmepumpe.

- Vi havde fået 28 millimeter rør med, men jeg havde lige fået at vide på bootcampen, at vi skulle op i dimension. Så jeg mente, at det skulle være 32 millimeter, og det viste sig, at jeg havde ret.
 
Det er tredje gang, der afholdes Bootcamp for lærlinge i Blik- og Rørarbejderforbundet. Denne gang var der udsolgt.
 
- Jeg er med for at lære endnu mere. Jeg tænker, hvornår kommer der en finanskrise mere, og det er jo de bedste, der beholder deres job, mener Patrick Bro-Larsen.

Ramt af afbud
Desværre har bootcampen i år været ramt af en række afbud fra undervisere og oplægsholdere. Derfor er der sket flere last minute ændringer i programmet, og ifølge arrangørerne er der kommet flere oplæg end de praktisk øvelser, som de foretrækker. Men i blik-workshoppen får de masser af træning.
 
- Argh, det er en ommer, kommer det fra Mikkel Hovgaard, som er lærling hos Poul Sejr Nielsen A/S, som er i gang med blikarbejde efter introduktion fra Ralf Jensen fra WM Zink.
 
- De skal jo kunne kravle før de kan gå, konstaterer Ralf Jensen, da han ser, at fagbladet kigger med.
 
Underviser nu med kælenavn
Et øjeblik efter, så kalder Mikkel Hovgaard, hvilket afslører at Ralf Jensen allerede på bootcampens dag to har fået et kælenavn.
 
- Ral, hvad var det, du mente med, at man kunne ligge toppen ned?
 
Frederik Nobel Hadberg kommer også til for at hjælpe. Han er tredjeårs lærling hos Toft Kobber og arbejder meget med blik hjemme i firmaet. Han har set nogle nye tegninger, men øvelserne har indtil nu været kendt materiale for ham. Det er okay, siger han dog.
 
- Jeg er bl.a. med for at møde nogle andre blikker end svendene i mit firma.
 
Fodbold og en test
Midt i rummet står et bordfodboldspil, men der er også tid til den slags, som man ser i fjernsynet, når det danske herrelandshold er til VM i Rusland.
 
”V” og ”m” er også bogstaverne, der udfordrer lærlingene i workshoppen med producenten Broen.
 
- Det er det her, vi oplever ude på byggepladserne. I har måske lige gået på et projekt, hvor I har presset med ”v”, og så går I videre på et nyt projekt, hvor I skulle have brugt et m-pres. I har bare ikke fået skiftet det ud, fortæller Elie Hage, som er distriktschef hos Broen. Han har lige leget kispus med lærlingene, og tre ud af fire pressede uden at tjekke det.
 
De 50 tilstedeværende lærlinge er ellers ikke bange for at spørge. Da rundviseren på virksomhedsbesøget hos Coryphex løber tør for informationer om varmevekslere, spørges der straks.
 
- Er I de eneste i Danmark, der laver de her?
 
- Hvor meget er du oppe i at skulle betale ved at renovere en veksler i forhold til at bytte den ud med en ny?
 
De får svar, og fagbladet lister af.