Top menu

OK 2017: De unge i Blik og RørUngdom anbefaler et ja til overenskomsten

Dato: 09/04-2017
1118

Til årsmødet den 7. til 9. april 2017 var der fuld opbakning fra de fremmødte til landsudvalgets udtalelse med en anbefaling til medlemmerne om at stemme ja.

De var bænket, og de lyttede. Til weekendens årsmøde i Blik og RørUngdom den 7. til 9. april 2017 gav forbundsformand Max Meyer de 50 fremmødte en grundig gennemgang af forslaget til overenskomst. Han understregede samtidig, at det er vigtigt, at lærlingene nu bruger deres stemmeret.
 
- I har ret til at stemme, når I er lærlinge. Det vil jeg opfordre jer til at gøre. Det handler ikke kun om, hvad der sker i morgen, men det har betydning for de næste 30 til 40 år af jeres arbejdsliv. Jeg håber i stemmer til folketingsvalg og kommunalvalg, men det her er næsten endnu vigtigere, sagde Max Meyer fra talerstolen.
 
Der er blevet kæmpet hårdt ”Ingen tvivl om, at vi i Blik og RørUngdom gerne havde set flere forbedringer til lærlinge. Men det samlede resultat finder vi til gengæld tilfredsstillende, og derfor anbefaler årsmødet alle lærlinge at stemme og samtidig stemme JA til mæglingsforslaget på VVS-området og JA til overenskomsten for skorstensfejerne,” står der bl.a. i udtalelsen, som hele forsamlingen af lærlinge bakkede op om.
 
Til årsmødet blev Rasmus Holmgaard valgt som ny formand efter Daniel Pedersen, der gik af.
 
- Jeg synes, det et en god procentstigning, vi har fået på lønnen, og det er rigtig godt, vi kan begynde før med at få pension. Samtidig ved jeg også, at forbundet har kæmpet hårdt for det her resultat, sagde den nye formand for Blik og RørUngdom Rasmus Holmgaard, som er lærling hos StarVVS i Esbjerg.
 
Fakta om overenskomsten for lærlinge
På VVS-området blev parterne ikke enige i forhandlingerne, så VVS-faget blev igen omfattet af et såkaldt mæglingsforslag. Det er det, du som VVS-lærling skal stemme ja eller nej til.
 
I mæglingsforslaget er lærlinge bl.a. sikret: Arbejdsmarkedspension, når de fylder 20 år – efter to måneders anciennitet 1,7 procent i lønstigning pr. år de næste tre år. Genetillæg såsom smudstillæg, overtid osv. stiger med 1,6 procent pr. år. Særlig opsparing konto stiger 2 procent af den samlede årsindtægt.
 
For VVS-voksenlærlingen gælder det, at de stiger 2 kroner pr. år på mindstelønnen, altså 6 kroner på timelønnen. For skorstensfejerlærlinge gælder det, at de fra 1. marts 2017 og to år frem stiger henholdsvis 1,6 procent, 1,7 procent og 1,6 procent på lønnen.