Top menu

Bygningsstyrelsen fyrer spansk VVS-firma på gigantbyggeri

1082

Bygningsstyrelsen har besluttet at ophæve entreprisekontrakten på VVS og ventilation på Niels Bohr Bygningen i København.

Ringe kvalitet og store forsinkelser på arbejdet betyder, at Bygningsstyrelsen ikke længere ønsker at arbejde sammen med den spanske teknikvirksomhed Inabensa på opførelsen af Niels Bohr Bygningen. De har dermed taget konsekvensen, og ophævet entreprisekontrakten på VVS og ventilation.
 
Kontrakten med det spanske firma blev indgået i 2014, og har en økonomisk ramme på 1,6 mia. kroner. Men det spanske firma har haft store problemer med at overholde tidsplanen, ligesom kvaliteten af det udførte arbejde ikke lever op til forventningerne i Bygningsstyrelsen. 
 
Ifølge Bygningsstyrelsen har de gennem længere tid haft en dialog med det spanske firma om problemerne. Dette dog uden at Inabensa har ændret på tingene. 
 
- Bygningsstyrelsen har som følge deraf mistet tilliden til Inabensa Danmark og til, at arbejdet kan blive færdiggjort inden for kontraktens rammer i forhold til såvel tid som kvalitet. På denne baggrund har Bygningsstyrelsen derfor besluttet, at samarbejdet ophører og meddelt Inabensa Danmark, at kontrakten ophæves med virkning pr. 10. februar 2017, oplyser Licitationen på baggrund af en skriftlig udtalelse fra Bygningsstyrelsen.
 
Billigt kan blive dyrt 
Bygningsstyrelsen ønsker dog på nuværende tidspunkt ikke at udtale sig yderligere om forsinkelserne, og hvad valget af Inabensa kommer til at koste de danske skatteydere.
 
Hos både BAT-Kartellet og i Blik- og Rørarbejderforbundet, er man ikke i tvivl om, at valget af det såkaldt billigste tilbud har været så dårligt funderet, at virksomheden ikke har kunnet løse opgaven. 
 
- Man står nu med et halvfærdigt produkt, og skal have en ny virksomhed til at færdiggøre entreprisen. Det koster tid og penge, skriver BAT-Kartellet i en pressemeddelelse, som forbundsformand Max Meyer er medforfatter på.
 
- Spanske Inabensa har forsøgt at løse den meget store og meget komplicerede installationsopgave på et af statens flagskibsbyggerier ved at hyre underentreprenører ind fra nær og fjern – dog mest fra fjern. Det er ikke gået godt for opgaveløsningen. Det er ikke gået godt for sikkerheden på pladsen, og der har været flere store faglige sager med udløbere til Inabensa, står der i pressemeddelelsen.
 
I Blik- og Rørarbejderforbundet og i BAT håber de, at sagen får Bygningsstyrelsen og andre bygherrer til at sætte yderligere fart på at introducere en type udbud, hvor der blandt andet stilles skrappere krav om dialogen i forbindelse med opgaveløsningen og, om hvordan den bydende egentlig har tænkt sig at løse opgaven. Det skal ske samtidigt med, at der opstilles krystal klare arbejdsklausuler.
 
Inabensa Danmark er den danske afdeling af den spanske virksomhed Instalaciones Inabensa, S.A. Selskabet har også en kontrakt på Nyt Herlev Hospital.