Top menu

Nu skal slaget mod asbest stå

Dato: 19/05-2021
2256

Der skal gøres op med asbest-problemet, som stadig rammer alt for mange mennesker. Det mener fagforbundet Blik og Rør, som organiserer landets VVS'ere, blikkenslagere og skorstensfejere.

Alt for mange personer udsættes stadig for asbest. Og det skal der gøres op med. Det siger fagforbundet Blik- og Rørarbejderforbundet, som i dag har offentliggjort udspillet ’Vejen mod et asbestfrit Danmark’. Udspillet indeholder 8 konkrete anbefalinger til politikerne:

  1. Nedsæt asbest-arbejdsgruppe 2.0
  2. Opret nationalt register for udsættelse for asbest
  3. Definér asbest som særligt farligt arbejde
  4. Vejledning om asbest ved køb af bolig
  5. Styrk Arbejdstilsynets hjemmel
  6. Styrk efteruddannelsen
  7. Stil krav til saneringsvirksomheder
  8. Forbyd indkapsling

300 dør årligt

Asbest er et byggemateriale, der særligt i 1960’erne blev anvendt i udbredt grad på grund af dets isolerings- og brandsikkerhedsegenskaber. Men asbestfibrene er så små, at hvis/når asbesten smuldrer til støv, bliver denne støv meget farlig at indånde, da den ophober sig i lungerne og er umulig at fjerne. Konsekvenserne kan komme snigende årtier senere, hvor fibrene kan resultere i asbestose (også kaldet ’støvlunger’) eller forskellige former for kræft.

Kræftens Bekæmpelse vurderer, at omkring 300 personer dør hvert år som følge af asbestrelaterede sygdomme.

- Jeg har desværre set alt for mange kollegaer, som er blevet dødeligt syge på grund af asbest. Bare fordi de har passet deres arbejde. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man skal gå på arbejde med livet som indsats. Derfor presser vi på for at få politikerne til at tage det her problem op og finde på nogle løsninger, siger Henrik W. Petersen.

Findes overalt – fra gulv til loft

Selvom det har været forbudt at bruge asbest i 40 år, er det desværre langt fra et problem, som kun hører historiebøgerne til. For selvom det er blevet forbudt at bruge materialet, findes det stadig i store dele af den danske bygningsmasse. Faktisk kan asbest findes i 71 forskellige komponenter i danske bygninger.

- Mange kender til eternittagene. Men det er de færreste, der ved, at der også kan være asbest i deres vægge, lofter, gulvbelægning og rørisolering. Desuden kan asbesten også være forseglet – og dermed skjult – bag loftplader, rør eller andre former for isolering. Det er selvfølgelig ofte håndværkere, som støder på det, men det kan lige så vel være Hr. og Fru Jensen, som ikke er klar over, at de går rundt i asbeststøv, mens deres bolig bliver renoveret, eller mens de selv er i gang med at lave forbedringer. Det her er et problem, som vedrører os alle, siger Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.