Top menu

Færre arbejdsulykker efter målrettet tilsyn

Dato: 05/04-2016
968

Antallet af alvorlige arbejdsulykker falder med op til 13 procent. i de følgende år, når Arbejdstilsynet sætter ind med særlige detailtilsyn på virksomheder, der inden for kort tid har haft en arbejdsulykke. Det viser en ny analyse, som Arbejdstilsynet har foretaget blandt godt 29.000 danske virksomheder, der i perioden 2008-2013 har anmeldt minimum én arbejdsulykke.

Det er bl.a. blevet undersøgt, hvilken effekt det har på ulykkestallet, når Arbejdstilsynet gennemfører særlige tilsyn (detailtilsyn) på virksomheder, der inden for kort tid har haft en arbejdsulykke. Resultatet er, at antallet af alvorlige arbejdsulykker reduceres med 13 procent de efterfølgende tre år, mens de mindre alvorlige ulykker reduceres med 9 procent.
 
Arbejdstilsynet har sat et større strategisk arbejde i gang for at afdække, hvilke tilsynsformer der mest effektivt er med til at forbedre arbejdsmiljøet på de danske arbejdspladser. Derfor glæder kontorchef i Arbejdstilsynet, Bent Horn Andersen, sig også over, at de første positive resultater nu foreligger:
 
- Det er en vigtig del af Arbejdstilsynets arbejde at medvirke til, at færre kommer til skade af at gå på arbejde. Derfor er det også vigtigt, at vi sætter ind de steder, hvor vi har størst mulighed for at påvirke virksomhederne til at forbedre arbejdsmiljøet. Derfor vil vi også bruge resultaterne fra denne og fremtidige undersøgelser til at styrke Arbejdstilsynets indsats for at nå målet om en reduktion på 25 procent i alvorlige arbejdsulykker inden 2020.
 
Bent Horn Andersen peger på, at en arbejdsulykke kan være en øjenåbner til at fokusere mere på at undgå ulykker fremover:
 
- Det er altid ubehageligt for en virksomhed, når en af medarbejderne kommer til skade på jobbet. Der kan være tale om, at virksomhederne er mere motiverede til at fokusere på det forebyggende arbejde og mere lydhøre over for vores budskaber, når vi kommer ud kort tid efter, at de har haft en ulykke. Derfor er det en god anledning for os til at komme ud og besøge virksomheden.
 
Samtidig viser analysen, at der ikke kan måles en effekt i forhold til at nedbringe antallet af arbejdsulykker på de virksomheder, der har fået et almindeligt tilsyn, hvor der ikke er særlig fokus på arbejdsulykker. Analysen er dog foretaget, før Arbejdstilsynet gik over til at føre risikobaseret tilsyn, men resultaterne indgår i overvejelserne om, hvordan fremtidige tilsyn skal gennemføres.