Top menu

Lækket rapport: Kommission anbefaler at dagpenge sænkes

Dato: 18/08-2015
845

Arbejdsløse vil fremover få færre penge om måneden. Det fremgår af de tre mulige forslag til ændringer af de nuværende regler, som Dagpengekommission har udarbejdet.

Landets dagpengemodtagere vil få færre penge om måneden, uanset hvordan man skruer det nye dagpengesystem sammen. Det fremgår i den 120 sider lange rapport, "Dagpengemodellen - Teknisk analyserapport", som Dagpengekommissionen er ved at lægge sidste hånd på, og som dagbladet Politiken er kommet i besiddelse af.
 
Dagpengekommissionen blev nedsat, da langt flere end antaget – og mere end 50.000 – var faldet ud af dagpengesystemet. 
 
Siden juni 2014 har kommissionens 10 medlemmer arbejdet på at opstille mulige alternativer til det nuværende dagpengesystem. Og i den endnu ikke offentliggjorte rapport opstilles i alt tre mulige løsninger.
 
En er at "forlænge dagpengeperioden fra to til tre år". Den indebærer, at ydelsen sænkes med mellem seks og 15 procent, alt efter hvem og hvor mange af dagpengemodtagerne, reduktionen skal gælde, skriver Politiken.
 
Anden mulighed er at fortsætte med en toårig dagpengeperiode. Som noget nyt skal et halvt års beskæftigelse "udløse et tredje år med dagpenge på 80 procent sats", som det står beskrevet i rapporten.
 
Den tredje mulighed er, at man gør det muligt løbende at genoptjene og forbruge dagpenge, hvor der optjenes to måneders dagpengeret for hver måned i beskæftigelse. Den kræver, at man reducerer ydelsen med fem procent, når den optjente dagpengeret er lavere end et år.
 
Rapporten anslår, at mellem 1500 og 3000 flere personer om året undgår at opbruge deres ret til dagpenge - afhængigt af hvilken model man vælger.
 
Blik og Rør: Løftebrud
I Fagbevægelsen undrer man sig over forslagene fra Dagpengekommissionen, og hos Blik- og Rørarbejderforbundet er man modstander af at skære yderligere i dagpengene. 
 
- Jeg har svært ved at tro, at de her forslag skulle være de endelige. Over de seneste årtier har vores medlemmer gang på gang oplevet, at dækningen fra dagpengene bliver forringet. Og skæres dagpengesatsen yderligere, er vi bange for, at det ødelægger den danske flexicurty-model, siger forbundsformand Max Meyer.
 
Mens VVS’ernes og skorstensfejernes forbundsformand undrer sig over de sænkede satser, roser han til gengæld forslagene om, at der bliver gjort noget ved genoptjeningsretten. 
 
- Det skal sikres, at dagpengesystemet også i fremtiden er en attraktiv forsikring, hvis man mister sit arbejde. Men samlet skal det jo ikke være sådan, at når der efter talrige forringelser omsider er tale om forbedringer, så skal lønmodtagerne selv finansiere den. Det svarer til at fodre hunden med sin egen hale, siger Max Meyer.