Top menu

Valg 2015: Özlem Cekic (SF): Der skal være et sikkerhedsnet

Dato: 09/06-2015
817

Et arbejderhjem er et hjem, hvor hverdagens problemer kommer enormt tæt på. Sådan et hjem kommer Özlem Cekic fra. Og netop arbejderen er i fokus hos venstrefløjen, mener folketingspolitikeren for SF.

- I mit hjem var det ikke de store samfundsdebatter, der prægede snakken hen over aftensmaden. Camilla, som jeg gik I gymnasiet med, havde forældre, der var akademikere. Hvis der var diskussioner over aftensmaden, så rejste hendes forældre sig op og slog op i et leksikon. I mit hjem slog vi op i tilbudsaviser, fortæller Özlem Cekic, der er folketingsmedlem for SF og partiets ordfører for ligestilling, sundhed, psykiatri og medier.

Og så er hun stolt af at være politiker fra et rigtig arbejderhjem.

- Min far var altmulig mand, han har både været chauffør, gårdmand og arbejdet på en fabrik. Og min mor har gjort rent og været i hjemmeplejen. Hun har i mange år søgt førtidspension, fordi hendes krop faldt fra hinanden. Så jeg ved godt, hvilken konsekvens arbejdsvilkår og arbejdsmiljø har for kroppen. Det er ikke noget, jeg bare har læst i en bog. Jeg kommer fra det virkelige liv, siger SF’eren, der er født i Ankara, men voksede op på Vesterbro og var den første i sin familie, der fik en uddannelse.

- Jeg tror ikke på Anders Foghs påstand om, at enhver rengøringsdame kan ende som bankdirektør, hvis bare hun vil det nok. Jeg kommer selv fra et arbejderhjem, og jeg er ikke blevet til noget, fordi jeg er exceptionel. Jeg har klaret mig godt, fordi nogen rakte hånden ud til mig og hjalp mig på vej, fortæller Özlem Cekic, der er uddannet sygeplejerske.

- Vi har alle sammen de samme drømme – vores muligheder er bare ikke ens. Og der er altså nogle, som er afhængige af et sikkerhedsnet og at et velfærdssamfund med en ordentlig folkeskole, et uddannelsessystem og et sundhedsvæsen, så det ikke er pengepungen, der er afgørende, når håndværkeren eller børnefamilien bliver syge.

Hvad vil SF gøre ved social dumping?
- Vi skal bekæmpe social dumping, fordi løn er helt afgørende for, at vi kan have en vis levestandard. Når man ser på, hvor meget udenlandsk arbejdskraft vi har – de sidste tal viser 90.000 udenlandske arbejdere i øjeblikket – så har det stor betydning, at vi sørger for, at dem, som kommer udefra, ikke får uacceptable lave lønninger. Venstrefløjen står bag den faglige kamp om gode løn- og arbejdsvilkår. SF ønsker, at virksomhederne skal hæfte for deres underleverandører. Vi tror på, at kædeansvar er helt afgørende – også i forhold til offentlige byggeprojekter. Så når man laver udbud skal man kræve, at alle dem, som byder ind, skal leve op til danske løn- og arbejdsvilkår.

Hvad vil SF gøre ved dagpengereformen?
SF vil gerne gøre op med dagpengeforringelserne. Vi ønsker, at genoptjeningskravet skal halveres, så det igen bliver på seks måneder. Samtidig mener vi, at dagpengeperioden skal forlænges, så alle ledige skal have ret til tre års dagpenge. Der skal være et sikkerhedsnet, så når folk bliver arbejdsløse eller syge i en periode, skal det være muligt at kunne fastholde en normal levevis, uden at man er nødt til at gå fra hus og hjem.

Kan man rulle dagpengereformen tilbage? 
Alt er realistisk i politik. Der er et flertal for at lave dagpengeforringelserne om, og det kunne Socialdemokraterne jo vælge at benytte sig af. Det er for billigt at sige, det er de radikales skyld. Vi skal have en dagpengeløsning nu! Dagpengekommissionen er en rigtig syltekrukke. Det er helt økonomisk uansvarligt at bruge tre milliarder på at lappe en reform, der ikke fungerer.

Hvad vil SF gøre ved arbejdsmiljøet?
Arbejdsmiljø er rigtig vigtigt. Vi ved jo, at arbejdsvilkårene har betydning i forhold til nedslidning, og vi må holde op med at gøre det til et individuelt problem. SF foreslår, at der skal være højere statslige krav, når offentlige får løst opgaver af private. Dvs. at der skal være høje standarder for arbejdsmiljø – både det fysiske, men også det psykiske.

Samtidig er stress et kæmpe problem i øjeblikket, og det kræver, at virksomhederne tager et socialt ansvar. Der skal laves en national handlingsplan for, hvordan man vil bekæmpe stress sammen med arbejdsmarkedets parter. Jeg synes, det er mærkværdigt, vi har så mange mennesker, der står uden for arbejdsmarkedet, samtidig med at så mange bliver syge af at gå på arbejde.

Hvad vil SF gøre ved tilbagetrækningsreformen?
Vi bliver nødt til at finde en løsning. Det nytter ikke at blive ved med at sige, at folk skal være på arbejdsmarkedet, når kroppen falder fra hinanden. En håndværker kan ikke altid holde til at være på arbejdsmarkedet, til han er 70 år. Der bliver nødt til at være nogle sociale hensyn og skånehensyn. Da man afskaffede efterlønnen, sagde man, at nu skal det være lettere at få seniorførtidspension. Men det viser sig, at det kun er én per kommune, der får bevilget det. Det er fuldstændig latterligt! SF var imod efterlønsforringelserne og mener, at vi er nødt til at forbedre pensionsmulighederne for den gruppe.

Hvilken holdning har SF til erhvervsuddannelserne og håndværkerfagene?
For SF er det rigtig vigtigt, at man anerkender erhvervsuddannelserne på samme niveau som gymnasierne. Når de borgerlige siger, at adgangskravene til gymnasierne skal være højere end til erhvervsuddannelserne, så siger man jo også: Det er, fordi det er finere, vigtigere og bedre end erhvervsuddannelserne. SF mener, at adgangskravene skal være de samme. Det burde da for hulen være lige så vigtigt at uddanne håndværkere som at uddanne læger! Vi er afhængige af godt håndværk. Der er jo stadig huse, der skal bygges. Køkkener og vinduer, der skal skiftes. Og hospitaler, broer og veje, der skal laves. Det er ikke kun DJØFerne og akademikerne, der får det her land til at køre rundt. Jeg kan ikke forstå, hvorfor vi alle sammen skal være akademikere.

Jeg synes, det er et demokratisk problem, at Folketinget efterhånden er blevet en elitesport. Langt de fleste på Christiansborg kommer direkte fra universitetet og har ingen erhvervserfaring. Derfor har jeg lavet et netværk her på Christiansborg for politikere, der ikke har akademisk baggrund. Jeg synes, det må være svært at have troværdigheden i behold, når man sidder og forhandler en arbejdsmiljølov, hvis man aldrig selv har været på arbejdsmarkedet. Christiansborg skal afspejle befolkningen. Og befolkningen består altså ikke kun af DJØF’ere, men også af VVS’eren og sygeplejersken og politibetjenten. SF har et mål om, at vi skal have en bredere mangfoldighed blandt vores kandidater. Der skal også være folk med arbejderbaggrund, minoriteter og flere kvinder.

Af Malene Mølgaard/Storyseller