Top menu

OK 15: Smalt forlig sikrer statsansattes realløn

Dato: 09/02-2015
756

De omkring 184.000 statsansatte fik ikke den mindsteløn på 19.500 kroner, de sigtede efter, da deres overenskomstforhandlinger fredag faldt på plads. Til gengæld får de lavest lønnede statsansatte mere i pension som et plaster på såret.

Der skulle mere end 35 timers uafbrudte forhandlinger til at få en ny overenskomster for statsansatte på plads. De får lønstigninger på 4,5 procent i de kommende tre år.
 
Priserne ventes at stige med 3,8 procent de kommende tre år, hvilket altså er mindre end de 4,5 procent, som lønnen vil stige. Oven i de generelle lønstigninger kommer lokale lønhop i form af individuelle tillæg. Den lokale lønudvikling ventes at ligge på 0,7 procent om året i de tre år, som overenskomsten løber.
 
På forhånd ønskede de statsansatte indført en mindsteløn for de lavestlønnede på 19.500 kroner om måneden. Det lykkedes ikke, men som et plaster på såret får de lavestlønnet statsansatte til gengæld mere i pension.
 
Chefforhandler for de statsansatte, Flemming Vinther, ærgrer sig over, at der ikke kom et løft i mindstelønnen for de statsansatte. Til gengæld glæder han sig over, at reallønnen er sikret.
 
- Jeg er meget tilfreds med, at vi har sikret reallønnen for de ansatte i staten. Det er vigtigt, at staten ikke sakker bagud i forhold til den private lønudvikling, siger han i en pressemeddelelse.
 
Som noget nyt er parterne blevet enige om at kigge på det psykiske arbejdsmiljø i staten. Parterne er enige om at etablere et såkaldt rejsehold, som kan rykke ud, hvis der er dårligt psykisk arbejdsmiljø på en statslig arbejdsplads.
 
- Jeg er tilfreds med, at vi har fået etableret et rejsehold, der kan tage ud på den enkelte arbejdsplads, når der opstår problemer med arbejdsmiljøet. Det er en klar markering fra parternes side om, at det psykiske arbejdsmiljø skal tages alvorligt, siger Flemming Vinther.
 
Aftalen indeholder retten til en ekstra uges forældreorlov med fuld løn til fædre, uden at der bliver ændret på moderens rettigheder. Overenskomsten er treårig og gældende fra 1. april 2015 til 31. marts 2018.
 
Den statslige lønaftale er traditionelt retningsgivende for de øvrige 600.000 offentligt ansatte i kommuner og regioner. Disse forhandlinger forventes afsluttet i løbet af de kommende uger.