Top menu

Kongres 2014: Blik og Rør rækker hånden frem til arbejdsgiverne i Tekniq

Dato: 14/11-2014
713

Strid om værnebestemmelsen er årsagen til, at de to seneste overenskomstforhandlinger mellem Blik- og Rørarbejderforbundet og Tekniq endte i sammenbrud. Forbundsformand Max Meyer foreslår en ny løsning, som kan bringe parterne videre.

Siden forårets kuldsejlede overenskomstforhandlinger har samarbejdet mellem Blik- og Rørarbejderforbundet og arbejdsgiverne i Tekniq været på frysepunktet. Retorikken har været aggressiv, og Tekniqs formand har således sammenlignet forårets forhandlinger med Blik- og Rørarbejderforbundet med et besøg på Arbejdermuseet. 
 
Men trods de hårde toner fra arbejdsgiverne arbejder Blik- og Rørarbejderforbundet fortsat på at finde en forhandlingsløsning, så tilliden mellem parterne kan genoprettes og fokus igen kan rettes mod at skabe udvikling og øget produktivitet i VVS-branchen.
 
- Blik- og Rørarbejderforbundet vil fremme udviklingen. Vi vil skabe bedre produktivitet og gerne åbne op for bedre samarbejde mellem virksomhederne og deres medarbejdere. Men det bliver ikke på bekostning af solidariteten mellem de ansatte, ikke på bekostning af dårligere lønindtjening og ikke på bekostning af snyd og bedrag over de ansatte. Der siger vi stop, og hvis de dyder efter Tekniq mening hører hjemme på Arbejdermuseum, tilbringer jeg gerne mine sidste år der, sagde Max Meyer til de delegerede under sin mundtlige beretning.
 
Ny løsning opfylder arbejdsgivernes krav
Det nye forslag fra Blik- og Rørarbejderforbundet opfylder Tekniqs krav om, at en aftale indgået mellem en virksomhed og en akkordholder står fast og ikke efterfølgende kan omstødes ved at bruge værnebestemmelsen. Omvendt sikrer forslaget, at mulighederne for at dumpe lønnen på VVS-området, stort set afskaffes. 
 
- Med vores løsningsforslag accepterer vi slumakkorder, hvis akkordholderen og virksomheden ønsker det. Det kræver dog, at aftalerne indgås under klare og tydlige betingelser, så akkordholderne ikke blev taget ved næsen. Det gælder fx ved at alt tegningsmateriale og beskrivelser skal udleveres ved indgåelse af en slumpakkord, sagde Max Meyer fra talerestolen.
 
Som en del af aftalen skal arbejdsgiverne i Tekniq til gengæld, garantere en mindstebetaling på slumakkorder på halvanden gange mindstelønnen. Virksomheder, som fx vælger at ansætte udenlandsk arbejdskraft og overtale dem til at indgå en slumakkord, skal derfor betale en mindsteløn på ca. 170 kroner i timen.
 
- Tro mig. Forslag har på ingen måde en nem gang på jorden hos os selv i Blik- og Rørarbejderforbundet. Men med vores forslag er vi klar til at modernisere Prislisten, så den tager hensyn til både arbejdsgivere og lønmodtagere på et mere og mere internationalt arbejdsmarked, forklarede Max Meyer under sin mundtlige beretning.