Søgefelt

Torsdag 03/04 2014

Politisk flertal vedtager ny autorisationslov

Regeringen har sammen med Venstre, Socialistisk Folkeparti og Liberal Alliance indgået aftale om en ny og forenklet autorisationslov.

Med den politiske aftale ligger det fast, at et stort flertal i Folketinget vil forenkle og ændre autorisationsreglerne. Med den nye lov indføres der blandt andet delautorisation i forhold til el i boliger, vand og afløb i boliger og solcelleinstallation.

Baggrunden for ændringerne af autorisationsloven er ønsket om øget konkurrence og færre administrative byrder for virksomhederne på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet. Med den nye autorisationslov forventes det, at flere virksomheder fremover vil kunne udføre opgaver fra start til slut, skriver Erhvervs- og Vækstministeriet i en pressemeddelelse.

- Med den nye lov gør vi det samtidig muligt for eksempel for en murer at efteruddanne sig til også at kunne udføre simpelt vvs-arbejde. Jeg forventer, at forbrugerne vil opleve færre arbejdsskift og lavere priser i forbindelse med et byggeprojekt, lyder det fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

Skuffelse i Blik og Rør
Gennem det seneste år har de foreslåede ændringer af autorisationsloven været debatteret og kritiseret af mange eksperter og branchefolk, og i Blik- og Rørarbejderforbundet undrer man sig også over den politiske aftale.

- Vi kan konstatere, at der overhovedet ikke er blevet lyttet til en samlet branche i det her spørgsmål. Det er skuffende. Ikke bare for branchen, men også forbrugernes sikkerhed sættes over styr ud fra nogle fiktive og udokumenterede forventninger om besparelser for forbrugerne. Vi frygter det værste, siger forbundsformand Max Meyer.

Indfører delautorisation
Den nye lov viderefører de autorisationstyper, der er i dag. Men som noget nyt indføres der mulighed for, at en virksomhed kan få en delautorisation inden for en afgrænset del af el- og vvs-området, nemlig el i boliger, vand og afløb i boliger og solcelleinstallation.

Delautorisationerne suppleres desuden med nye uddannelsesmuligheder inden for håndværksfagene, så faglærte på kortere tid kan tilegne sig nye kompetencer og bestå en autorisationsprøve inden for et afgrænset område.

I aftalen mellem regeringen og de tre partier fremgår også, at erhvervs og vækstministeren nedsætter en gruppe, der skal følge erhvervsakademiernes praksis i de uddannelsesforløb, der etableres i forbindelse med de nye delautorisationer.

Den nye autorisationslov forventes endelig vedtaget den 10. april, hvorefter den vil træde i kraft den 2. juni 2014. 

Læs mere på Erhvervs- og Vækstministeriets hjemmeside...

Genveje

Søg på Blik og Rør

Søgefelt