Top menu

Hullet forslag til ny lov om autorisation

Dato: 28/01-2014
603

Der er behov for ændringer i regeringens aktuelle lovforslag om nye autorisationsordninger på el- og VVS området. En række uklarheder blev tydelige under Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalgets høring på Christiansborg.

Hvorfor ønsker politikerne, at det ikke længere skal være faglærte VVS’ere, som udfører autoriseret arbejde? Og hvem har de fornødne kvalifikationer til at starte på en uddannelse, hvor man efter blot et halvt års uddannelse kan opnå en såkaldt del-autorisation med adgang til at udføre en række komplekse og teknisk krævende boliginstallationer? 
 
Det var et par af de interessante spørgsmål, som fyldte godt i debatten, da Folketingets Erhvervs- og Vækstudvalg havde inviteret til høring om lovforslaget for en ny samlet autorisationslov for el-, VVS- og kloakområdet. 
 
På høringen, hvor Blik- og Rørarbejderforbundet og en lang række andre interesseorganisationer deltog, stod det hurtigt klart, at der er betydelige huller i regeringens aktuelle lovforslag. Blandt andet er de fremtidige kompetencekrav så uklare, at som lovforslaget er formuleret vil for eksempel en maler eller automekaniker kunne opnå en delautorisation til boliginstallatør, og derefter lade en bager udføre arbejdet.
 
- Det vil være det rene skrækscenarie. Men det desværre en mulighed, sådan som lovforslaget er formuleret. Ikke et ondt ord om hverken malere eller bagere, men deres erhvervsuddannelse har overhovedet ikke fokus på vand og afløb, og derfor har de heller ikke den fornødne viden på området, siger forbundsformand Max Meyer fra Blik- og Rørarbejderforbundet.
 
Et spørgsmål om sikkerhed
Mens repræsentanterne for de organisationer, som udfører opgaver på området, frygter, at lempelserne af loven om autorisationer vil medføre problemer med både forbrugernes sikkerhed, så er der omvendt også nogle organisationer, som er tilhængere af regeringens forslag.
 
Det gælder blandt andet Dansk Byggeri og Dansk Industri, som er varme fortalere for lempelserne af lovgivningen. Og de to arbejdsgiverorganisationer for endda massiv opbakning fra Dansk Metal, som organiserer omkring 3000 rørlæggere på landsplan.
 
Således argumenterede forbundssekretær Per Påskesen fra Dansk Metal, at de ser nye beskæftigelsesmuligheder for forbundets medlemmer. Endvidere havde forbundet ingen betænkeligheder omkring de manglende kompetencekrav, for at opnå en del-autorisation til boliginstallationer. Det vil deres medlemmer kunne klare på for eksempelvis et 10-ugers AMU-kursus. 
 
Disse forslag til lempelser står i skarp modsætning til de eksisterende krav, som udover en erhvervsuddannelse også kræver mindst to års erhvervserfaring.
 
- Det kan simpelthen ikke lade sig gøre, at opnå den fornødne viden på så kort tid. Som forslaget er formuleret skal det laves markant om, ellers får det store konsekvenser for forbrugernes sikkerhed. Der er behov for, at politikerne går i tænkeboks, og læser lidt mere på lektien, lyder det fra Max Meyer.