Top menu

Regeringen i foreløbig mindretal om ny autorisationslov

Dato: 06/11-2013
571

Partierne udenfor regeringen tøver med opbakningen til nye regler for autorisationer på gas- og el-området. Det afslørede Folketingets førstebehandling af det lovforslag, som erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) har fremlagt.

Det er særligt muligheden for at tilegne sig de omdiskuterede delautorisationer, som giver mulighed for at udføre fx vand- og el-arbejde i boliger, der giver anledning til bekymring hos partierne på tværs af folketinget.
 
Således afviste både Venstre, Dansk Folkeparti, de konservative og Enhedslisten at støtte lovforslaget, og dermed har regeringen i øjeblikket ikke den fornødne opbakning til ændringerne. 
 
- Vi ønsker ikke at sænke det faglige niveau, og vi ønsker ikke at gå på kompromis med sikkerheden for hverken forbrugerne eller ansatte, sagde Kim Andersen fra Venstre.
 
Han understregede, at der i forslaget er positive hensigter og at der er brug for effektiviseringer på området.
 
- Der er for mange gråzoner. Der er nogle ting vi er bekymrede ved, og der er nogle ting vi bakker op om. Men der skal skabes mere klarhed for forbrugerne, og vi skal have nogle mere præcise grænsedragninger, sagde han i sin ordførertale.
 
Konkurrence fra øst
Også Dansk Folkeparti er modstander af forslaget. Partiets ordfører, Hans Kristian Skibby mente, at forslaget vil undergrave de faglige uddannelser og gøre det lettere for østeuropæiske arbejdere og virksomheder at udkonkurrere arbejde, som i dag kræver autorisation.
 
Fra folketingets talerstol afviste de konservatives Mike Legarth ligeledes forslaget. Partiet mener forslaget vil presse de små håndværksmestre, som de gerne vil værne om. 
 
Fra starten har Enhedslisten været en arrig modstander af regeringens forslag, og partiets ordfører, Finn Sørensen undrede sig flere gange over, at lovforslaget ikke tager højde for den massive kritik, som Blik- og Rørarbejderforbundet og en lang række faglige organisationer og eksperter er kommet med.
 
- Men burde hellere gå den modsatte vej og i stedet stramme kravene i forhold til det autoriserede arbejde og sikkerheden, sagde Finn Sørensen.
 
Kun Liberal Alliance støttede under førstebehandlingen regeringens forslag.
 
Afviste kritikken
Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen afviste indsigelserne fra oppositionspartierne og argumenterede modsat for, at ændringerne af autorisationsloven ikke ændrer på sikkerheden. Ifølge ministeren, er der i stedet er tale om et forslag, som gør markedet mere fleksibelt og effektivt til gavn for forbrugerne.
 
Efter førstebehandlingen af lovforslaget sendes det tilbage til videre bearbejdelse i Erhvervs-, vækst- og eksportudvalget, inden det igen skal behandles både anden og tredje gang i folketingssalen.
 
Regeringen håber at de ændrede autorisationsregler kan træde i kræft den 31. marts 2014.