Top menu

Løntjek gav lærling 112.000 kroner

Dato: 31/10-2013
563

Alt for mange lærlinge får ikke den løn de har krav på. Det viser de mange tjek af lærlingenes lønsedler, som Blik- og Rørarbejderforbundets kredse foretager lokalt.

Alt for mange arbejdsgivere kan ikke finde ud af, at aflønne lærlingene rigtigt. De glemmer ofte, at regulere lærlingenes løn, hver gang de starter på et nyt læreår. Pensionsindbetalingerne er den også gal med, og den særlige opsparingskonto er nærmest et ukendt begreb for mange arbejdsgivere.

I en aktuel sag fra Sydjylland har en voksenlærling fået efterbetalt 112.000 kroner i manglende pension, overtidsbetaling m.m. Sagen startede i forbindelse med ophævelse af en uddannelsesaftale, hvor virksomheden ville af med den pågældende lærling.

I forbindelse med en gennemgang af lærlingenes lønsedler kunne de på Blik- og Rørarbejderforbundets kredskontor i Kolding konstatere, at der var noget, som ikke stemte. Gennem hele læretiden var der ikke indbetalt pension, ligesom der heller ikke var indbetalt noget som helst til den voksenlærlingens særlige opsparingskonto. Og endelig skyldte virksomheden også en del penge for manglende betaling for overarbejde.

- Lærlingen havde fået hans lønsedler, og han havde da også kigget på dem. Han forstod dem bare ikke, og det var først, da vi tjekkede dem efter, at vi kunne se, hvor grelt det egentlig stod til, siger Jørgen Jakobsen, der er faglig medarbejder på Kreds Sydjylland-Fyns kontor i Kolding.

Da virksomheden blev forelagt beregningerne fra Blik- og Rørarbejderforbundet efterbetalte de det skyldige beløb. Alligevel ærgrer han sig over, at det mere er reglen end undtagelsen, at der er problemer med lærlingenes lønsedler.

- Alene her i Sydjylland og på Fyn finder vi fejl i mindst hver fjerde lønseddel. Hvert eneste år henter vi flere hundrede tusinde kroner hjem til lærlingene, siger Jørgen Jakobsen.

Landsdækkende tendens
Det er dog ikke kun i Sydjylland og på Fyn, at arbejdsgiverne har problemer med at aflønne lærlingene rigtigt. De mange fejl på lærlingenes lønsedler ses over hele landet.

- Det er oftest når lærlingene skal stige i løn, at problemerne opstår. Mestrene glemmer simpelthen, at lærlingene skal have reguleret deres løn to gange om året. Nemlig den 1. marts og igen, når de starter på et nyt læreår, forklarer Thomas Christensen fra kreds Nord-Midtjylland.

Lærlingenes ret til pension volder også arbejdsgiverne problemer. Reglerne for pension gælder kun for de lærlinge, som ved læretidens start er fyldt 20 år, og mange mestre er derfor af den opfattelse, at lærlingene slet ikke er med i pensionsordningen.

- Det er jo nærmest en klassiker, og det er et af de områder, hvor vi finder mange fejl. Det skyldes nødvendigvis ikke ond vilje fra mestrene, men når reglerne ikke gælder for alle lærlinge, så opstår fejlene også oftere, siger Thomas Christensen.

Ingen kompensation for feriefridage
Også den særlige opsparingskonto og fritvalgskonto, som lærlinge er sikret via overenskomsterne med Tekniq og DS Håndværk & Industri, er ukendt for mange arbejdsgivere. Dermed snydes en stor del af landets lærlinge reelt for flere tusinde kroner i løbet af deres læretid.

- Af de lønsedler jeg har til gennemsyn i fagforeningen, mangler opsparingskonto eller fritvalgskonto i mange af tilfældene. Det tal var langt højere, da ordningen blev indført, men vi har brugt mange kræfter på at informere om det her ud til lærlingene, siger Rene Larsen fra kreds Sjælland-Bornholm.

I lighed med sine kolleger i Jylland og Fyn, genkender han tendensen med de mange fejl i lærlingenes lønsedler. Og udover fejlene med løn, pension og opsparingskontoen oplever han også gentagne problemer med kompensation for lærlingenes egen kørsel i forbindelse med skoleophold.

- Det har vi rigtig mange tilfælde af. Men der er også problemer med udbetaling af kompensation for overskydende feriefridage, når lærlingene slutter deres læreforhold. Det har jeg endnu kun oplevet er sket i meget få tilfælde, fortæller Rene Larsen, som også nævner de velkendte problemer med udbetaling af smudstillæg, overarbejdsbetaling og godtgørelse for brug af egen bil og mobiltelefon til lærlinge.