Top menu

Sikkerheden udvandes i ny autorisationslov

Dato: 11/10-2013
557

Trods små indrømmelser i forhold til det oprindelige lovforslag er Blik- og Rørarbejderforbundet og den øvrige installationsbranche fortsat stærkt kritisk overfor de foreslåede ændringer i autorisationsreglerne.

Forbrugere og ansatte i installationsbranchen skal forberede sig på ringere sikkerhed, flere skader og stigende utryghed, hvis lovforslaget om ændringer af autorisationsreglerne bliver vedtaget.

For selv om erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) har imødekommet branchens kritik på et par mindre områder, er den samlede installationsbranche fortsat kritisk overfor lovforslaget.

- Hvis lovforslaget vedtages vil det uden tvivl betyde, at sikkerheden svækkes for både forbrugere og ansatte i branchen. De par steder, hvor vi får indrømmelser ændrer ikke på den samlede bedømmelse af lovforslaget. Fra vores synspunkt er det klart en pil nedad, siger forbundsformand Max Meyer fra Blik- og Rørarbejderforbundet.

Det er især forslaget om, at VVS-arbejde ikke længere behøver at være udført af faglært uddannede medarbejdere, som Max Meyer er kritisk overfor.

- Der spiller regeringen virkelig hassard med sikkerheden. De tekniske installationer i byggeriet bliver mere og mere komplicerede, så hvis en række VVS-opgaver ikke længere skal udføres af medarbejdere med de rette kompetencer, så stiger risikoen for ulykker markant. Det skriger jo til himlen, siger forbundsformand Max Meyer.

Børnebilletter
Også på arbejdsgiversiden er man bekymret for konsekvenserne, hvis lovforslaget vedtages. Det er blandt andet udsigten til såkaldte delautorisationer, hvor eksempelvis en tømrervirksomhed kan få delautorisation til at udføre boliginstallationer.

- Der er tale om ”mini-autorisationer”, hvor personer får lov til at udføre farligt arbejde på en børnebillet. Det er en farlig og alvorlig misforståelse, at for eksempel en murer på et halvt år kan lære så meget, at han kan tage ansvaret for alle installationer i en bolig. Det er ikke i tråd med markedet, hvor de tekniske krav kun stiger, siger direktøren i arbejdsgiverorganisationen Tekniq, Niels Jørgen Hansen i en pressemeddelelse.

Og hos arbejdsgiverne mener de heller ikke, at lovforslaget vil have en konkurrencemæssig effekt.

- Lovforslaget lever ikke op til forudsætningen om at skabe mere konkurrence, for der er allerede konkurrence på markedet. Det ændrer forslaget ikke. Desuden lever lovforslaget ikke op til regeringens eget krav om en modernisering uden at gå på kompromis med sikkerheden, siger Niels Jørgen Hansen.

Den samlede installationsbranche må nu sætte sin lid til, at Folketinget tager ansvar i behandlingen af lovforslaget af hensyn til sikkerheden for forbrugere og ansatte i branchen.

- Det er ikke slut endnu. Vi har nu en opgave om at overbevise de forskellige partier om, at erhvervs- og vækstministeren er på vej i den forkerte retning. Og det gælder alle partier i Folketinget, lyder fra forbundsformand Max Meyer.

Lovforlaget om ændringer i autorisationsloven får opbakning fra en række andre organisationer uden for installationsbranchen, som mener at ændringerne vil medføre øget konkurrence. Det gælder blandt andre Dansk Byggeri, Dansk Industri og Dansk Metal.