Top menu

En styrkelse af erhvervsuddannelserne

552

Regeringen har præsenteret sit længe ventede oplæg til reform af erhvervsuddannelserne, og Blik- og Rørarbejderforbundet giver udspillet gode karakterer.

Med udspillet ”Faglært til fremtiden – Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser” har regeringen fremsat deres bud på en ambitiøs og tiltrængt reform af erhvervsuddannelserne.

Både regeringen og arbejdsmarkedets parter i LO og DA er enige om, at der er behov for grundlæggende forbedringer af erhvervsuddannelserne. Målet er bedre og stærkere erhvervsuddannelser, som væsentligt flere unge end i dag vælger direkte efter 9. eller 10. klasse, og at markant flere fuldfører en påbegyndt erhvervsuddannelse. Samtidig er det målet generelt at løfte det faglige niveau på erhvervsuddannelserne, således at fremtidens faglærte får de kompetencer, der er nødvendige på et globalt arbejdsmarked.

– Vi har imødeset udspillet med spænding, og vi er rigtig godt tilfredse med mange af de tiltag, som regeringen lægger op til. Skal vi finde karakterbogen frem, så ligger udspillet helt sikkert i den gode ende af skalaen, siger Blik- og Rørarbejderforbundets forbundsformand, Max Meyer.

Det er især regeringens fokus på kvalitet, adgangskrav og bedre videreuddannelsesmuligheder, der i følge Max Meyer, er blandt de toneangivende punkter i udspillet.

- I alt for mange år har erhvervsuddannelserne været lavt prioriteret. Det har medført en række skævheder og mangler, som regeringen nu viser vilje til at gøre noget ved. Det er tiltrængt, og derfor bakker vi op om reformens målsætning om, at mindst 30 pct. af en ungdomsårgang skal have en erhvervsuddannelse, siger Max Meyer, der også hilser forslaget om praktikpladsgaranti velkommen.

- Hele debatten om manglende lærepladser også været en medvirkende årsag til, at mange unge enten ikke søger en uddannelse som VVS’er eller skorstensfejer, eller falder fra efter grundforløbet. En læreplads på i en virksomhed er naturligvis nummer et, og derfor forventer vi naturligvis også, at arbejdsgiverne viser format og tager ansvar for en fremtidig sikring af kvaliteten i uddannelserne, siger Max Meyer.

En væsentlig nyskabelse med reformen bliver indførelsen af adgangskrav, som tilrettelægges, så de afspejler kravene i de enkelte uddannelser. Fx kan man forestille sig at kravene til matematik skal skærpes, hvis man ønsker at blive VVS- og energispecialist.

- De manglende adgangskrav til erhvervsuddannelserne har givet det signal, at alle bare kan gennemføre en uddannelse. Det tror vi kan være med til at forbedre uddannelsernes image og samtidig medvirke til, at unge er bedre rustet til uddannelsen inden de går i gang, siger Blik- og Rørarbejderforbundets forbundsformand.