Søgefelt

Mandag 13/05 2013

VVS-branchen dropper arbejdsmiljørepræsentanten

Alt for få virksomheder i VVS-branchen har valgt en lovpligtig arbejdsmiljørepræsentant. Særligt i virksomheder under 20 ansatte er den helt gal.

Det er farligt at gå på arbejde i VVS-branchen. Tal fra Arbejdstilsynet viser således, at antallet af ulykker i branchen er opadgående i forhold til antallet af beskæftigede. Således var 2011 det år, hvor flest i forhold til antallet af beskæftigede kom til skade i branchen. 

Derfor er det tankevækkende, at hver tredje virksomhed i VVS-branchen ikke har en arbejdsmiljørepræsentant. Det viser en miniundersøgelse, som Fagbladet Blik og Rør har foretaget.
 
I VVS-branchen findes mange små og mindre virksomheder med under 10 ansatte. Men fratrækkes de i undersøgelsens samlede regnskab, er der stadig grund til panderynker. For mens virksomheder med mere end 20 ansatte for hovedpartens vedkommende har en valgt arbejdsmiljørepræsentant, så ser det til gengæld rigtig skidt ud for gruppen af VVS-virksomheder mellem 10 og 20 ansatte. Således er det blot 29 procent af de virksomheder i gruppen mellem 10 og 20 ansatte, som har valgt en lovpligtig arbejdsmiljørepræsentant. 
 
- Det er bekymrende at så mange virksomheder i VVS-branchen ikke har en arbejdsmiljørepræsentant. Det viser blot, at der ikke er den fornødne lyst til at bekæmpe problemerne og derved sikre et bedre og mere sikkert arbejdsmiljø i branchen, siger arbejdsmiljøsekretær Søren Schytte fra Blik- og Rørarbejderforbundet.
 
Forspilder muligheden
Han mener, at virksomheder uden en valgt arbejdsmiljørepræsentant forspilder en række muligheder. Det gælder alt fra lokalisering af problemer med arbejdsmiljøet til input til at forbedre og udvikle sikkerheden for de ansatte. 
 
- Arbejdsmiljørepræsentanterne har en vigtig rolle ude i virksomhederne. Særligt i det forebyggende i forbindelse med de årlige obligatoriske drøftelser af arbejdsmiljøet og udarbejdelse af APV kan firmaerne med fordel inddrage arbejdsmiljørepræsentanten, forklarer Søren Schytte, som har rejst problemet om virksomhedernes manglende arbejdsmiljørepræsentanter med arbejdsgiverne i Tekniq.
 
- De ved godt, at der er problemer. Og sammen med Tekniq er vi enige om, at der skal gøres noget. For os vil det være nærliggende, at få undersøgt og belyst omfanget nærmere, og sammen med arbejdsgiverne finde løsninger til, hvordan vi kan optimere indsatsen for at få flere arbejdsmiljørepræsentanter og derigennem et mere sikkert arbejdsmiljø, lyder det fra Blik- og Rørarbejderforbundets arbejdsmiljøsekretær.
Genveje

Søg på Blik og Rør

Søgefelt