Top menu

Guldnålen: Bjarne har båret radiatorer op i en ejendom med håndkraft, renoveret dronningens badeværelse og holdt adskillige kitdage

Dato: 01/02-2024
3146

I en ny serie sætter vi fokus på de personer, der har været medlem af Blik-og Rørarbejderforbundet i 50 år, og dermed har modtaget guldnålen. Denne gang har fagbladet talt med Bjarne Knudsen, der udover at have været i branchen i over 50 år også har været ansat i samme virksomhed i alle årene.

Da Dronning Margrethe skulle have renoveret sit gæstetoilet på Fredensborg Slot, var det Bjarne Knudsen og et par kollegaer, der fik opgaven.

- Da vi fjernede toilettet, spurgte jeg ceremonimesteren, hvad der skulle ske med det? Han svarede:” Det skal smides ud og sørg for at knuse det, inden du smider det i containeren. Jeg vil ikke se det i Den Blå Avis sat til salg med en salgstekst om, at Bill og Hillary Clinton siddet på det ”.

Det var i 1990’erne, og Bill Clinton og hans kone Hillary havde nogle år forinden været på besøg på Fredensborg Slot. Renoveringen af slottet tog et halvt års tid, og dronningen kom hver torsdag og fulgte op på arbejdet.

- Hun var utrolig detaljeorienteret, det var jeg lidt forarget over. Arkitekten lå og tegnede fliserne på gulvet, så hun kunne godkende, hvordan de blev lagt, inden de blev lagt, og alligevel var der meget, der skulle laves om. Jeg tænkte ”holdkæft mand, det er bare fliser”.

En spytbakke

70-årige Bjarne Knudsen har hovedsageligt kørt service i sineover 50 år på arbejdsmarkedet. Det har betydet, at han har været i utallige private hjem. Men i de fleste hjem har han ikke ænset specielt meget.

- Jeg har bare været koncentreret om mit arbejde. Men jeg husker tydeligt en meget fin kvinde, der skulle have sat en ny håndvask i på sit badeværelse i Hellerup. Da jeg var færdig, sagde hun: ” Unge mand, hvad havde De tænkt Dem, at jeg skulle medsådan en spytbakke”. Hun mente åbenbart, at vasken var alt for lille, men det var en lejelejlighed, hvor udlejer havde bestemt, hvilken vask der skulle op. Bagefter ville hun have mig til at gå ned med hendes skrald.

Der satte Bjarne Knudsen grænsen. Han er født og opvokset på Nørrebro og har boet det meste af sit liv på Amager, hvor også VVS-firmaet Gliese, som Bjarne var ansat i, lå. Og sådan noget snobberi var han altså ikke til falds for. Der har været flere gange i Bjarnes arbejdsliv, han har sat grænser.

- Der var en gang, hvor vi alle nedlagde arbejdet, fordi mester ikke ville give os mere i løn. Der var også de gange, hvor alle kollegaerne var enige om at tage en såkaldt kitdag.

- Så var der en, der hentede nogle bajere, og så brugte vi dagen på at drikke i stedet for at arbejde. Mester synes vi var skidetarvelige, men han kunne jo ikke gøre så meget, for vi var alle enige om det.

Sådanne dage hører fortiden til, og ændringerne omkring alkohol er også det første Bjarne Knudsen nævner, når han skal give eksempler på, hvordan håndværksfaget har ændret sig, siden han startede i lære som blikkenslager i 1968.

- Før i tiden drak vi ofte en fyraftensøl, når vi mødtes i firmaet i slutningen af dagen. Det gør man slet ikke længere. Jeg synes egentlig, det er meget fint, at der er kommet alkoholpolitik, for der var en del, der ikke kunne styre det.

Lettere fag med tiden

Udover at alkoholvanerne har ændret sig, så har selve arbejdet også været under store forandringer.

- Det er blevet lettere at være håndværker med alle de hjælpemidler, der findes i dag. Vi kunne stå to mand foran en ejendom om morgenen og få leveret 200 radiatorer på hver 40kilo, der skulle bæres op i hver enkellejlighed, inden dagen var omme. I dag må du ikke bære over 20 kilo.

- Faldstammerne vejede jo også et ton dengang. De var lavet af støbejern. Så havde man blygrød stående uden på bagtrappen, som man stod og hældte på. I dag er de lavet af plastik eller tyndt rustfrit stål.

Trods det hårde arbejde har Bjarne Knudsen aldrig følt sig nedslidt. Han glædede sig dog alligevel til at stille værktøjskassen fra sig. Det gjorde han, da han blev 67 år, og siden har han skiftet Amager ud med Bornholm.

- Jeg kan sagtens få tiden til at gå. Det er ikke svært, når man har en firelænget bondegård på Bornholm og børnebørn. Desuden spiller jeg golf og sejler

Fakta:

Bjarne Knudsen var 50 år i firmaet Gliese på Amager. En stor del af hans tidligere kollegaer har været i firmaet i 20-30 år.