Top menu

AMR blev fyret efter beskyldninger om at stjæle sit eget opsigelsesbrev: Det kostede arbejdsgiver en halv million i erstatning

Dato: 19/12-2023
3119

En VVS'er og arbejdsmiljørepræsentant blev fyret for tyveri af sit eget opsigelsesbrev. Men det er ikke strafbart at tage et eksemplar af sin egen opsigelse, fastslår voldgift. Blik- og Rørarbejderforbundet er tilfredse med udfaldet af sagen, der kostede arbejdsgiver en halv million kroner.

Stig Søllested er næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Det kostede for nyligt en arbejdsgiver en halv million at fyre en arbejdsmiljørepræsentant.

Arbejdsmiljørepræsentanten var VVS'eren Rasmus Thorkildsen, der blev fyret for at stjæle sit eget opsigelsesbrev.

En faglig voldgift afgjorde, at det var en usaglig opsigelse. Og arbejdsgiveren måtte derfor betale erstatning til Rasmus Thorkildsen.

- Jeg er meget glad for erstatningen, for jeg er blevet uretfærdigt behandlet. Jeg er kommet videre i nyt arbejde, men det er ikke rart at blive beskyldt for den slags, og det går mig stadig på. Jeg er glad for at være medlem af en rigtig fagforening, der kan hjælpe i den slags sager, så stor tak til Blik og Rør og FH for hjælpen, siger Rasmus Thorkildsen ifølge FH.

Sagen var den, at Rasmus Thorkildsens arbejdsgiver ville fyre ham. Derfor havde arbejdsgiveren skrevet et opsigelsesbrev, som han præsenterede for Rasmus. Men da arbejdsgiveren fandt ud af, at Rasmus Thorkildsen kort forinden var blevet valgt som arbejdsmiljørepræsentant, trak arbejdsgiveren fyringen tilbage.

Som arbejdsmiljørepræsentant er man nemlig særligt beskyttet mod opsigelse på samme måde som en tillidsrepræsentant.

Ikke tyveri

Rasmus valgte dog senere at tage opsigelsen med sig, der lå på kontoret og tage en kopi af den. Det blev betragtet som tyveri og endte altså med, at Rasmus alligevel blev fyret.

Men det er altså ikke strafbart at tage et eksemplar af sin egen opsigelse.

- Opsigelsen lå på bordet ovenpå en taske, og dens indhold kan ikke anses for fortroligt eller for at indeholde information af værdi for virksomheden, skriver højesteretspræsident Børge Dahl, der var opmand i sagen, til FH.

Det var Blik- og Rørarbejderforbundet, som Rasmus er medlem af, der sammen med FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation) førte sagen. I Blik- og Rørarbejderforbundet mener man, at afgørelsen er principiel.

- Det er den, fordi den slår en tyk streg under, at man som AMR er særligt beskyttet. Størrelsen på erstatningen er af væsentlig betydning. Det er vi meget tilfredse med, siger Stig Søllested, der er næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Arbejdsmiljørepræsentanten havde kun været ansat i virksomheden et halvt år, da han blev opsagt, men får en særlig stor erstatning på et halvt års løn, netop fordi han er tillidsvalgt. Erstatningens størrelse hænger sammen med en særlig bestemmelse i overenskomsten.