I VVS-Overenskomsten er det en mulighed at få arbejdsgiveren til at betale for et kursus uden for arbejdstiden. Men ifølge Jakob Wille, der fik sit engelskkursus betalt af virksomheden, er det de færreste, der kender til muligheden.
Hver onsdag aften i vinter blev Jakob Wille undervist i engelsk på en aftenskole. Kurset, der kostede omkring 1.500 kroner, har han
ikke selv betalt. Det har derimod hans arbejdsgiver. Men det er nok de færreste, der er klar over, at det er en mulighed, mener Jakob Wille.
- Jeg ved det, fordi jeg har været faglig aktiv. Jeg kan huske, at Henrik (W. Petersen, forbundsformand, red.) han sagde til en kongres, at han glædede sig til at høre fra det første medlem, der havde gjort brug af muligheden.
Jeg er sikkert ikke den første, men nu kan jeg da fortælle, at jeg har været på aftenskole, betalt af min arbejdsgiver, fortæller Jakob, der tidligere har været bestyrelsesmedlem i Aarhus afdelingen i Blik- og Rørarbejderforbundet.
Det står i VVS-Overenskomsten, at ”medarbejderen kan vælge at deltage i selvvalgt uddannelse (…) uden for arbejdstiden. I så fald betaler arbejdsgiveren dokumenterede udgifter til kursusafgift og materialer, dog max. 1.500 kr. pr år”.
Jakob Willes arbejdsgiver Hjernø Gustafsen VVS betalte glædeligt, og de betaler også, når Jakob starter op igen på en forsættelse af engelskkurset i september.
- Der har ingen problemer været. Men jeg har også valgt et kursus, der er relevant for mit arbejde.
Jeg møder ofte kollegaer og kunder, der kun taler engelsk, siger den 56-årige VVS’er.
Det står i overenskomsten, at ”uddannelsen skal være relevant for branchen”. Så hvis du bliver inspireret af Jakobs historie, så hold igen, inden du beder din arbejdsgiver betale for et keramik- eller tango-kursus.
MERE END ET FAGLIGT LØFT
Jakob er ikke i tvivl om, at han har fået ”enormt meget” ud af at bruge sine onsdag aftener på skolebænken.
- Jeg missede ikke en eneste undervisning. Bare det at tale engelsk en gang om ugen, løfter mig fagligt. Hvis jeg også lavede lektier, var jeg sikkert blevet endnu bedre. Læreren var fremragende. Han er tyrker og havde læst engelsk i Ankara og har undervist i 30 år. Han kom tit ind smågrinende i klasselokalet og sagde: ” i dag har jeg fundet på noget nyt.”
Men det er ikke kun det faglige, som har betydet noget for Jakob, der også er uddannet bilmekaniker og i en periode har læst jura.
- Jeg er i mit es i et klasselokale. Det er noget helt andet, end jeg plejer at bruge min tid på i det daglige. Det er en super fed måde at møde andre mennesker på. Der er både en cykelsmed og gamle og unge mennesker på holdet. Jeg håber, de alle er med på det nye hold. Jeg
jokede også med, at jeg kun var kommet for at have det sjovt og møde nye mennesker.