Top menu

For 17 måneder siden stoppede Christian sit misbrug for allersidste gang

Dato: 01/08-2023
2969

I størstedelen af sit voksenliv har Christian Jørgensen været inde og ude af misbrug. Han faldt også i, mens han var i lære. Nu er livet fyldt med struktur og ansvar, og det øger chancerne for, at han ikke falder tilbage i misbruget.

Foto: Nils Rosenvold

Nogle havde tabt en joint ved hoveddøren til det skolehjem, som Christian Jørgensen boede på, da han var i gang med første del af hovedforløbet til VVS-energiuddannelsen. Han havde været clean i halvandet år på det tidspunkt. Men jointen fristede. Han cirkulerede omkring den. Tog den op, smed den igen. Tog den op igen, for til sidst at sætte læberne omkring den og tænde. Mere skulle der ikke til.

- Så var jeg fuldt på igen i et år. Og denne gang blev det meget værre end tidligere. I en periode var det eneste tidspunkt jeg sov på, når jeg var på vej fra Jylland til København to gange om ugen for at passe min læreplads, fortæller 31-årige Christian Jørgensen om den tid, hvor han var afhængig af hash og stoffer.

Det er ikke mere end 17 måneder siden, han stoppede sit misbrug. Det er svært at tro, når man sidder over for Christian i det nybyggede rækkehus lidt uden for Kolding, hvor alt står snorlige, kaffen er på termokande, og der ligger bordskånere på bordet til kopperne. Christian er både velformuleret og reflekteret. I huset bor Christian med sin kæreste Fannie, deres hund Balou og en gang imellem også Christians søn på seks år, som han har med en tidligere kæreste.

Fire dage om ugen bor Fannie alene i huset, for der er Christian i København, hvor han er i lære som VVS-energispecialist hos virksomheden Ribe VVS.

- Jeg trives med det, jeg laver. Jeg har det godt med mine kollegaer, og jeg kan lide at knokle igennem. Og så er det ret godt betalt at være rejsemontør, så jeg planlægger, at jeg skal have lagt en god bund, men jeg savner også at være hjemme. Det, tænker jeg dog også, kan være meget sundt, siger Christian.

Misbruger som 14-årig

Allerede som 9-årig begyndte Christian at drikke. Han er opvokset på Vestfyn i det, han selv beskriver som en ”dysfunktionel familie” med en mor, der har haft flere kærester, der drak.

- Så jeg kendte til alkohol hjemmefra. Jeg savnede en far-figur i min opvækst, og fandt tidligt ud af, at alkohol kunne
dæmpe mine følelser.

Allerede som 14-15-årig var Christian misbruger. I store dele af sit voksne liv har han været afhængig af stoffer og været inde og ude af behandlingstilbud. I perioder har han været hjemløs, boet på forsorgshjem eller i sin bil. Men han har for det meste haft et arbejde.

- Det er ikke gratis at tage stoffer. Jeg har haft forskellige ufaglærte jobs. Fabriksarbejde typisk, men som regel stillinger med ansvar.

Christian Jørgensen

Siden Christian var 14-15 år, har han i perioder været afhængig af stoffer. Men de seneste 17 måneder har han været clean. Foto: Nils Rosenvold.

Noget er anderledes denne gang

Der er flere begivenheder, der ligger til grund for, at Christian for 17 måneder 0siden valgte at gøre noget ved sit misbrug. Han havde kort forinden taget tilløb med et par forsøg, der kun resulterede i få dage uden stoffer. Det første sparkede hans mester i gang:

- En dag, hvor jeg ikke var mødt på arbejde, kom min mester forbi mit værelse med ild i øjnene og bankede på døren, til jeg vågnede. Det satte en stopper for misbruget i et par dage. Det kom ikke som et direkte chok for mesteren. Han vidste, da han gav Christian en læreplads for tre år siden, at Christian var tidligere misbruger.

Christian var dengang på kontanthjælp og boede på forsorgshjem. Han var tilknyttet jobcentret i Haderslev Kommune, der fik ham til at deltage i et opkvalificeringsforløb, hvor han fik lov at snuse lidt til VVS-faget.

- Det var planen, at jeg skulle se, hvad det var for noget. Jeg har hele tiden tænkt, at VVS-faget var sådan lidt ulækkert, fordi det har noget med toiletter og kloakker at gøre. Men jeg har endnu ikke oplevet noget ulækkert. Og jeg synes sgu egentligt ret hurtigt, at det var fedt. Christian holdt sig stoffri i halvandet års tid, altså indtil jointen ved skolehjemmet sendte ham tilbage i misbrugets klør. Det var en gammel bekendt, der fik Christian på rette kurs.

Noget er anderledes

- Jeg kom i kontakt med en, jeg tidligere havde været i behandling med, som jeg faktisk troede, for længst var død af sit misbrug. Men han var kommet ud af det.

De to genoptog kontakten og mødtes til et NA-møde (Narcotics Anonymous). Vennen tog Christian med hjem.

- Han tvang mig nærmest. Vi er gode til at passe på hinanden i det fællesskab. Jeg boede hos ham i tre uger, indtil jeg var klar til at passe på mig selv. Det var også der, jeg mødte hende, der render rundt derude, siger han og peger på Fannie, der er ved at give hunden mad i haven. Han tror ikke, at han denne gang ryger tilbage i et misbrug. For noget er anderledes.

- Jeg har en helt anden struktur i mit liv, som jeg ikke har haft tidligere, og som jeg også er bevidst om, at jeg ikke må give slip på. Og så er der det her fællesskab i NA, hvor jeg kan få luftet ud, og hvor jeg også bliver mindet om, hvor jeg kommer fra. Nu har jeg også noget at komme hjem til, siger Christian
og ser sig omkring i hjemmet.

Christian lægger ikke de store planer for fremtiden.

- Først og fremmest skal jeg være færdig med min uddannelse, siger han og indrømmer, at han også drømmer om børn med sin kæreste. Men hun skal lige overtales, griner han.

Til august næste år kan Christian Jørgensen kalde sig VVS-energispecialist.