Top menu

Lars arbejder 400 km hjemmefra: Jeg er i den bedste branche

Dato: 30/01-2023
2781

Der er mange fordele ved at være rejsemontør, mener Lars Trolle Nielsen. Han finder i øjeblikket glæde ved at arbejde i en ni-etages ejendom med gode kolleger fra hjemstavnen i Aalborg

Foto: Ulrik Jantzen

Udsigten fra 8. etage på Lars Trolle Nielsens midlertidige arbejdsplads kan han ikke klage over. Heller ikke selvom tågen ligger tungt over de Københavnske tage den regnfulde januardag, hvor Fagbladet Blik & Rør følger ham i hælene.

Men den 58-årige blikkenslager og VVS’er klager heller ikke. Tværtimod.

- Jeg kunne ikke forestille mig at lave noget andet. Jeg er i den bedste branche, lyder svaret prompte, da snakken falder på, om han tæller ned til pensionen.

Det er ikke svært at forstå hans arbejdsglæde. Udover udsigten fra ottende etage, er der også en ro, man sjældent oplever på en byggeplads. Det er kun Lars og hans faste makker, der er til stede på etagen. Der er ingen, der blander sig i arbejdet. De bestemmer selv, hvornår de holder pause, og i høreværnet hører Lars rockmusik, som regel fra radiostation MyROCK. Og så foregår de fleste dage i tørvejr. Ikke alle er så heldige.

- Ude på taget i regnvejret, står min kollega Christian (Olesen red.), siger han og peger.

Som svar på hvorfor det ikke er Lars, der står derude, lyder det:

- Jamen jeg er den ældste, så det er mig, der bestemmer, siger han og trækker på skuldrene og smilebåndet.

Slipper for pligterne

Der er også andre omstændigheder, der gør Lars’ arbejdsliv til noget særligt. Han er nemlig over 400 kilometer væk hjemmefra. Det vil sige, at der er over fire timers kørsel til hustruen og hunden hjemme i Aalborg.

- På den måde slipper jeg for alle pligterne derhjemme. Jeg skal kun sørge for mig selv og hverken gå tur med hunden eller tømme opvaskemaskinen, siger han og griner.

De seneste fem måneder har hans arbejdsplads ligget i Nordhavn i København. Her installerer Lars køl og varme i den næsten opførte tilbygning til den eksisterende PFA-bygning.

De er et sjak på seks, der har den opgave. Heraf er fire VVS’ere, ligesom Lars, lejet ud til SH Installation fra det aalborgensiske firma Ib Andersen VVS - en arbejdsplads, hvor Lars har været ansat i sammenlagt 16 år.

Selvom de er fire kollegaer fra Aalborg, bruger de ikke deres sparsomme fritid på at hænge ud.

- Når man kommer hjem på hotellet, er man træt, så der skal man bare have noget mad og så i seng.

Sjakket er, da Blik & Rør er på besøg, i gang med at sætte de sidste af i alt 350 radiatorer op i den ni-etagers høje bygning.

Men det rutineprægede job generer ikke den erfarne blikkenslager. Og I næste uge er det køl, som skal installeres.

Sønnen stoppede rejserne

Det er ikke første gang, Lars har taget arbejdstjansen langt væk hjemmefra. Han har tidligere arbejdet både i Tyskland, Skotland og Norge. Men rejseaktiviteterne stoppede, da hans søn, der i dag er voksen, var omkring syv år.

- Han blev ked af det, når jeg tog afsted. Nu er alle mine tre børn voksne, så derfor kan det godt lade sig gøre at rejse. Min kone er efterhånden også vant til det.

Det er tre år siden, at Lars senest tog arbejde langt væk hjemmefra. Dengang foregik det i Hedehusene, en stationsby på Sjælland.

At være rejsemontør kommer også med den fordel, at Lars får lov at bruge sin tid på en byggeplads, som er der, han bedst trives.

- Jeg er ikke vild med at køre service, det er ikke mig. Det giver mig stress at skulle bruge tid på at køre og lede efter parkering og blive kigget over skulderen, når man laver sit arbejde. På en byggeplads føler jeg en større frihed.

Kommer med en pris

På trods af den store arbejdsglæde kommer efterhånden 42 år som håndværker også med en pris.

- Nedslidning er klart det værste ved jobbet. Jeg har jævnligt både smerter i knæ, albuer og skuldre samtidig har jeg problemer med hørelsen. Da jeg startede som lærling i 1980, var der hverken sikkerhedssko, høreværn eller knæpuder.  

Så selvom Lars ikke planlægger at skulle på tidlig pension, er han glad for, muligheden er der.

- Det giver en tryghed for både mig og mine kollegaer. På den her byggeplads er jeg en af de allerældste, jeg tror gennemsnitsalderen er omkring de 40 år.

Lars faste makker på radiatoropsætningen har sidste dag i København om få dage: ” så er det tilbage til hjemlandet”, siger han. Og snart følger Lars også med tilbage til hjemlandet. Men han ved endnu ikke præcis, hvornår det bliver. Sådan er vilkårene ofte for rejsemontører.

- Byggeriet skal stå færdigt til sommer, men så længe regner jeg trods alt ikke med at skulle være her.