Top menu

Giv erhvervsuddannelserne et tiltrængt løft NU

Dato: 12/09-2022
2610

40 organisationer i fælles opråb: Erhvervsskolerne skal løftes markant. Minister lover flere penge til erhvervsskolerne i kommende udspil.

Den 10. maj 2022 blev startskuddet til Lærlingeoprøret, der ramte forsiden af Politiken og hurtigt spredte sig til resten af Mediedanmark.

Hundredvis af lærlinge råbte op om erhvervsskoler med dårlige faciliteter, slidt værktøj, manglende materialer, forældet udstyr, utidssvarende teknologi og lærere med manglende kompetencer.

Både politikere, fagbevægelsen og arbejdsgiver- og erhvervsorganisationer hyldede initiativet og opråbet fra lærlinge over hele landet.

Men da regeringen for nylig fremlagde sit udspil til næste års finanslov, var der ingen investeringer i erhvervsuddannelserne.

Nu er en bred kreds af 40 organisationer – fagforbund, arbejdsgiver-, skole- og elevorganisationer og politiske ungdomsorganisationer – gået sammen om et fælles udspil med titlen ”Giv erhvervsuddannelserne et tiltrængt løft NU”.

Blik- og Rørarbejderforbundet og Blik og Rør Ungdom er medafsendere på det fælles udspil, som er et forsøg på at råbe regeringen og Folketinget op.

I en artikel i Jyllands-Postens erhvervsmedie, FINANS, lover børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at regeringen inden for de næste par uger vil præsentere et udspil, der indebærer flere penge til erhvervsskolerne.

Kim Fusager, der er forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet, glæder sig over udmeldingen fra regeringen. Han understreger, at manglen på faglært arbejdskraft er en af de største udfordringer for, at Danmark kan i mål med den grønne omstilling.

”Når vi igen og igen siger, at der mangler faglærte til den grønne omstilling, er det ikke for sjov. Det er en forudsætning for, at omstillingen kan ske så hurtigt. Det kræver opkvalificering af undervisere til de nyeste teknologier, investeringer i digitale undervisningsmaterialer og ikke mindst nyt materiel. Det kræver alt sammen, at erhvervsskolerne tilføres ekstra økonomi. Som skolernes økonomi er i dag, er der ikke penge til det løft”, siger forbundssekretær Kim Fusager og fortsætter:

”Hvis vi skal tiltrække flere unge til erhvervsuddannelserne, skal skolerne kunne præsentere den nyeste teknologi, de nyeste maskiner og superskarpe undervisere. Det er ikke tilfældet i dag. Med Lærlingeoprøret har vi fået eksempler på de problemstillinger, som vores lærlinge møder på skolerne til hverdag. Vi bør lytte til fremtidens faglærte, og politikerne vil gøre klogt i at tage det alvorligt og investere massivt i erhvervsuddannelserne”.