Top menu

Asbest: ”Det er ikke os, der skal rende og opdage det”

Dato: 04/05-2022
2528

Byggeledelsen forsikrede om, at der ikke var nogen grund til at være bekymret for asbest. Men miljøscreeningen, de baserede det på, var langt fra retvisende. Jan Drejer Pedersen, rørlægger på byggepladsen: ”Det er ikke os, der skal rende og opdage det”

På forsiden af Fyens Stiftstidende var i går en artikel om, hvordan håndværkere i Odense er blevet udsat for asbest. I forbindelse med renoveringen af Højstrupparken i Odense forsikrede byggeledelsen om, at der intet var at være bekymret for. Men miljøscreeningen, som de baserede det på, var langt fra retvisende.

Håndværkerne advarede flere gange om asbestproblemet, men det var først, da de selv via et uafhængigt analyseinstitut fik påvist asbest på byggepladsen – at de blev taget seriøst.

Rørlægger på pladsen: ’Så begynder man da at stille spørgsmål, er den asbestsanering, de har lavet, god nok?’

Jan Drejer Pedersen, rørlægger og arbejdsmiljørepræsentant på byggepladsen, fortæller, at de med det samme kunne se, at der var asbest.

- Vi startede i afdeling 1, hvor der var fjernet asbest. Da vi så kom over i næste afdeling og kiggede i loftrummet, kunne vi se, at der tydeligvis var asbest. Vi kunne se, der var asbest overalt, og vi sagde, at det skulle de have fjernet.

Der blev også asbestsaneret, og de fik at vide, at det var i orden. Men da elektrikerne senere skulle skifte nogle lampeudtag, lå der noget støv oven på dem. Da de selv fik taget nogle uafhængige prøver, viste det sig stadig at indeholde asbest.

- Så begynder man da at stille spørgsmål, er den asbestsanering, de har lavet, god nok? Man bliver da mistænsom, fortæller Jan Drejer Pedersen

Han peger på, at en del af problemet nok har været, at de forsøgte at indkapsle asbesten i stedet for at fjerne den. Men altså ikke er lykkedes med det.

Selvom Jan Drejer Pedersen tidligere har været udsat for asbest, så er han ikke glad for situationen ved Højstrupparken

- Det bliver det jo ikke mindre farligt af, påpeger han.

Det er ikke godt nok

Der foregår i øjeblikket drøftelser om asbest mellem Folketingets partier - med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ved bordenden. Sagen fra Odense viser tydeligt, hvorfor der er behov for en større indsats og flere krav, når det kommer til asbest.

- Sagen fra Odense viser ret tydeligt, hvorfor der er behov for en strammere lovgivning om asbest. Det er simpelthen ikke godt nok, at man tager afsæt i en miljøscreening, der ikke er retvisende. Og at håndværkerne på pladsen stadig går rundt i asbest, selvom der er foretaget asbestsanering, siger Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet

I maj sidste år kom Blik- og Rørarbejderforbundet med udspillet ’Vejen mod et asbestfrit Danmark’, der indeholder otte anbefalinger til at bekæmpe asbest. Blandt andet blev det anbefalet at styrke Arbejdstilsynets hjemmel, så de både får flere ressourcer, styrket hjemmel – og at bødesatsen for overtrædelse af lovgivningen hæves markant. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, har tidligere ikke været afvisende over for hårdere sanktioner og straffe til arbejdsgiver, der ikke overholder lovgivningen om asbest

Det blev også foreslået at forbyde indkapsling, og stille krav om autorisation til saneringsvirksomhederne.