Top menu

Michael er ved at ombygge en flygtningelejr

Dato: 13/09-2021
2311

I Oksbøl er det nye museum FLUGT ved at blive bygget i lazaret-bygningerne fra Danmarks største flygtningelejr. VVS-montør Michael Skovgård Hansen er med på projektet.

Foto: Robert Attermann

Den danske vestkyst er kendt for de høje klitter, den bidende blæst og det vilde Vesterhav. Hvert år flokkes både danskere og tyskere til de unikke sommerhusområder og de kilometerlange strande. Det, som folk fra det østlige Danmark ville kalde for stormvejr, er her blot kendt som en brise. Der er intet andet sted i Danmark, der er helt som Vestjylland.

Tilbage i tiden efter anden verdenskrig flokkedes tyskerne også til Danmark. Her var det dog ikke for at bo i sommerhuse med stråtag og spise grillmad, men en reaktion på at russerne havde indtaget deres hjemland. I 1945 ankom der mere end 200.000 civile tyskere til Danmark og Danmarks største flygtningelejr blev anlagt i Oksbøl. Her boede 35000 tyskere, da lejren var størst – på kun 4 km2. Det betød, at Oksbøl på det tidspunkt var Danmarks sjettestørste by. Livet i lejren var bestemt ikke lutter lagkage, hvilket den tyske flygtningekirkegård ved siden af er et eksempel på. Her ligger 1675 tyske flygtninge og 121 tyske soldater begravet.

- Der kommer stadig mange tyskere herop og besøger området, fortæller Michael Skovgård Hansen, der er VVS-montør hos Carl W. Reis.

Michael Skovgård Hansen på 42 år er sammen med sin kollega ved at bygge på det nye FLUGT-museum, der skal åbne til næste sommer. Museet er etableret i de gamle lazaret-bygninger fra lejren, hvor de syge flygtninge blev passet. De skal laves om til museumsbygninger sammen med en helt ny-etableret hovedindgang. Den nye bygning er tegnet af Bjarke Ingels Group. Det er altså en lidt anderledes opgave for Michael, der normalt renoverer lejligheder.

- Det er sjovt at være med til at bygge noget, hvor man ved, der er mange forskellige mennesker, der kommer ind og kigger. Selvom de selvfølgelig ikke ser det meste af det, vi laver – så mærker de det, siger Michael.

Michael understreger, at lejlighedsrenoveringerne godt kan blive lidt ensformige, fordi man oftest laver det samme i alle lejlighederne, da de er ens.

- Her i lejren skal vi bruge hovedet og finde ud af, hvordan rørene skal trækkes – og sørge for at få plads til det hele. Det har krævet en del mere planlægning, men det er fedt at blive udfordret, og at man også skal tænke lidt en gang imellem.

Michael og kollegaens opgave er at lave rørføring til både varme, køleanlæg og brugsvand. Derudover har de lagt gulvvarme til den nye bygning.

Et hjerte der brænder for branchen

Michael Skovgård Hansen er en ildsjæl, der både er tillidsrepræsentant hos Carl W. Reis, og han sidder også i det lokale uddannelsesudvalg på Rybners i Esbjerg.

- Jeg er medlem af bestyrelsen i Esbjergafdelingen af Blik & Rør, og så blev jeg spurgt, om jeg kunne tænke mig at prøve kræfter med uddannelsesudvalget. Det er virkelig spændende at være med til at forme uddannelsen og høre, hvordan de unge mennesker oplever uddannelsen.

Der sidder også en lærling med i udvalget, så Michael får førstehåndsberetninger fra de unge. Michael synes, det er spændende at være med til at fremtidssikre uddannelsen og sikre sig, at den bliver ved med at være spændende. Michaels egen uddannelsesvej var dog lidt alternativ. Han startede faktisk med at ville være elektriker.

- Jeg var dog lidt skoletræt, da jeg kom på teknisk skole. Så så jeg, at elektrikerne startede med 15 ugers teori, så valget faldt på VVS – hvilket jeg ikke har fortrudt.

Michael regner med at han skal være VVS’er, så længe kroppen kan holde til det – og han har heldigvis ingen skavanker endnu.

Valget mellem blik eller rør

Da Michael blev udlært kom han faktisk til en rendyrket blikkenslagervirksomhed, hvor han fik smag for at arbejde med blik. Da han så kom til Carl W. Reis, startede han med at køre service i stedet for – indtil han fik mulighed for at komme med på et større renoveringsprojekt med 248 badeværelser.

- Jeg blev lidt forelsket i processen med at stå og styre sådan en plads og udfordringerne i det. Det er noget andet end bare at møde op, skrue nogle rør sammen og så køre hjem igen.

Med udfordringer mener Michael, at det vil sige at koordinere arbejdet med de andre håndværkere, tage til byggemøder, bestille materialer og løse problemer. Michael får dog stadig lov til at lave nogen blikopgaver fra tid til anden.

- Jeg har en kærlighed for blik. Når man får for meget af lejlighedsrenoveringer, så er det rart at komme ud i solen og lave nogles tagrender eller noget facadebeklædning, slutter Michael Skovgård Hansen.

FLUGT-museet er en del af Vardemuseerne der også tæller kæmpesuccesen Tirpitz.

FLUGT – Refugee Museum of Denmark

Forventet åbning: Sommer 2022

Adresse: Præstegårdsvej 21. 6850 Oksbøl

Museet kommer til at have fokus på alle former for flygtninge – og ikke kun de tyske.