Top menu

Nu er det muligt at søge om tidlig pension

Dato: 03/08-2021
2291

Fra i søndags blev det muligt at søge om tidlig pension. En vigtig sejr for medlemmerne af Blik- og Rørarbejderforbundet.

D. 1. august 2021 blev det muligt at søge om retten til tidlig pension, og de første lønmodtagere vil altså fra januar 2022 kunne få udbetalt tidlig pension.

Det er en rettighed, Blik- og Rørarbejderforbundet har kæmpet for, og som forbundsformand, Henrik W. Petersen, betegnede som et godt skridt i retning af et mere retfærdigt pensionssystem, da det sidste år blev vedtaget.

Retten til at trække sig tilbage før folkepensionsalderen er skruet sådan sammen, at hvis du for eksempel som 61-årig har været 44 år på arbejdsmarkedet, så kan du trække dig tilbage tre år tidligere. Har du derimod 42 eller 43 års anciennitet, giver det dig muligheden henholdsvis 1 eller 2 år før folkepensionen.

Retten til tidlig pension afhænger altså af, hvor mange år du har været på arbejdsmarkedet. Det bliver vurderet ud fra, hvor mange års tilknytning til arbejdsmarkedet du har haft, fra da du fyldte 16 år og indtil seks år før din folkepension. Med undtagelse af årgange 1963, 1964, 1967 og 1968 – hvor det er syv år før din folkepension.

Deltidsarbejde og elevløn tæller også med

Du skal være opmærksom på, at det ikke kun er fuldtidsarbejde, der tæller med i opgørelsen af din anciennitet. Blandt andet tæller også deltidsarbejde, elevløn og dagpenge med. Hvad der helt præcist medregnes, og hvad der ikke medregnes, kan du læse mere om på linket nederst i artiklen.

Du kan ansøge om tidlig pension og læse mere om reglerne her