Top menu

Man kan ikke være for forsigtig, når det kommer til asbest

Dato: 25/06-2021
2276

En mistanke om asbest fik onsdag 50 håndværkere til at nedlægge arbejdet på et stort renoveringsprojekt i Odense.

Op mod 50 håndværkere stoppede onsdag arbejdet med renoveringen af boligblokke på Stjernegården i Odense, da de frygtede, at der kunne være asbestrester i forbindelse med tagkonstruktionen, skriver Fyens.dk

Tagkonstruktionen, som indeholdt asbest, var blevet fjernet – men frygten gik altså på, at der ikke var blevet gjort ordentlig rent efter det. Tidligere prøver havde ikke vist tegn på asbest, men arbejdet blev altså stoppet, indtil at der forelå nye tests – og at håndværkerne kunne være sikre på, at der ikke var nogen risiko.

Prøverne viste torsdag, at der heldigvis ikke var tegn på asbest.

Tag ikke chancer

Fra Blik- og Rørarbejderforbundets forbundsformand, Henrik W. Petersen, lyder der en klar opfordring til, altid at få taget nogle ekstra prøver, hvis man har den mindste frygt.

- Når det kommer til asbest, skal der ikke tages chancer. Det skal ikke være livsfarligt at gå på arbejde.

Og tilføjer

- Vores medlemmer risikerer tit at støde på asbest, så jeg kan ikke sige nok gange – få altid lavet en test, hvis du er det mindste i tvivl.

Husk at det er din arbejdsgiver, der betaler prøverne – og at du er i din gode ret til at bede om at få dem taget.

Læs mere om, hvad du skal gøre, hvis du får mistanken om asbest på Asbest-huset.dk

Der kan være rigtig god grund til at få taget ekstra prøver

I maj måned måtte et arbejde på Århus Rådhus stoppes, da der var frygt for asbest. De indledende screeninger havde ikke vakt bekymring, men de nye test viste altså en høj forekomst.

- Historien fra Aarhus er et tydeligt billede på, at man ikke bare blindt kan stole på de forundersøgelser og den asbestsanering, der foregår. Vi har set flere gange, at de kan være yderst mangelfulde – og at asbesten ikke opdages, eller simpelthen ikke er fjernet ordentligt, siger Henrik W. Petersen.

I Danmark er der stadig omkring 300 hvert år, der mister livet til sygdomme relateret til asbest.