Top menu

Mere kontrol med virksomheder, der har fået strakspåbud eller forbud

Dato: 09/07-2020
1727

Nyt politisk tiltag skal sikre, at virksomheder der har fået et strakspåbud eller forbud hurtigst muligt får rettet op på forholdene. Derfor får Arbejdstilsynet nu pligt til at gennemføre skærpet tilsyn.

I kølvandet på den arbejdsmiljøaftale, som sidste år tilførte 460 millioner kroner til Arbejdstilsynet for at styrke indsatsen for ordnede forhold på arbejdspladsen, har Arbejdstilsynet netop fået yderligere beføjelser til at sikre det gode arbejdsmiljø.

Fra 1. september er Arbejdstilsynet forpligtet til at gennemføre et skærpet tilsyn med virksomheder, der har fået et forbud eller strakspåbud.

Ifølge en ny bekendtgørelse, skal Arbejdstilsynet nemlig hurtigst muligt og senest en måned efter at et forbud/påbud er blevet givet kontrollere, at virksomhederne har fået bragt forholdene i orden på de skiftende arbejdssteder. Virksomheden vil samtidig blive pålagt et gebyr på 10.000 kroner for det skærpede tilsyn.

Godt nyt for byggepladserne

Blik- og Rørarbejderforbundet har som del af BAT-kartellet, den faglige samarbejdsorganisation for forbund inden for bygge- og anlægsbranchen, ønsket at tilsynet skal gennemføres hurtigst muligt efter datoen for det afgivne forbud. Arbejdstilsynet eget forslag var nemlig en frist, der hed et skærpet tilsyn inden for tre måneder.

Det er derfor en rigtig god nyhed for byggepladserne og de arbejdere, der har deres daglige gang der, det skærpede tilsyn skal gennemføres seneste en måned efter datoen for det faldne påbud/forbud, lyder det fra Søren Schytte, arbejdsmiljøansvarlig i Blik- og Rør.

- Vi er rigtig glade for at arbejdsmiljøet på de midlertidige/skiftende arbejdssteder, hvilket for vores vedkommende i høj grad drejser sig om byggepladserne, nu bliver højere prioriteret. Jeg synes, at det er et rigig godt signal myndighederne nu sender ud - at virksomheder, der ikke har styr på arbejdsmiljøet, får et skærpet tilsyn, som de selv skal betale for, siger han.

Det skærpede tilsyn gælder også faste arbejdssteder. Her er fristen for skærpet kontrolbesøg dog senest tre måneder efter datoen for et afgivet forbud.