Top menu

Corona: Nye tiltag overfor udenlandske arbejdere

Dato: 29/04-2020
1678

Regeringen har iværksat syv nye initiativer, der skal skærpe kontrollen med corona-smitte fra udenlandske arbejdere. ”En god start, men det er ikke nok” lyder det fra Blik- og Rørarbejderforbundet.

Efter stærk kritik og stor medieomtale fra blandt andet nogle af landets store byggepladser, har Regeringen iværksat syv nye tiltag, der skal mindste risikoen for, at udenlandske arbejdere tager coronavirusset med, når de pendler til og fra Danmark for at arbejde.

Blandt tiltagene finder man en mere offensiv teststrategi ved grænserne samt udvidede tilsyn med smitte af Corona på byggepladserne.

I Blik- og Rørarbejderforbundet er man glad for, at der nu kommer nogle konkrete initiativer fra regeringen i forhold til denne her problemstilling. Men samtidig peger man på, at der skal skrappere midler i brug, hvis håndværkerne på de aktuelle byggepladser, skal føle sig trygge.

"Vi havde gerne set, at de udenlandske håndværkere, som kan køre direkte fra deres hjem i Tyskland eller Polen og ind på byggepladsen skulle i 14 dages karantæne, ligesom danskere skal, hvis de har været i udlandet. Jeg er bange for, at de her initiativer ikke er nok til at skabe den sikkerhed og tryghed blandt vores medlemmer, som de har krav på," siger Søren Schytte, forbundssekretær og arbejdsmiljøansvarlig i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Initiativerne er en start

Når det så er sagt, så er Søren Schytte glad for, at der nu er kommet politisk handling, for det har været noget, medlemmerne har efterspurgt, i flere uger.

"Vi har haft en del frustrerede medlemmer, som ikke har følt sig trygge ved at gå på arbejde, blandt andet fordi hygiejneforholdene ikke har været gode nok, og mange har følt, at bygherrerne ikke tog situationen alvorligt. Nu kan arbejdsgiverne ikke slippe uden om," siger Søren.

Han roser særligt, at Arbejdstilsynet nu igangsætter et målrettet tilsyn mod smitte fra Corona ude på arbejdspladserne, hvor særlige brancher vil blive vejledt, herunder byggeriet. Arbejdstilsynet får i den forbindelse mulighed for at give virksomhederne påbud om at ændre arbejdsgange og de vil også kunne bede en person om at gå i isolation, hvis vedkommende har været i et område med udbredt smitte.

Karantæne kan blive nødvendigt

Selvom initiativerne i skrivende stund ikke indeholder en forpligtet karantæne for udenlandske medarbejdere, skriver Regeringen i en pressemeddelelser, at hvis ikke brancherne får styr på arbejdsmiljø og smittefare udefra, er regeringen klar til at lovgive, så der iværksættes et krav om 14-dages selvisolation for alle indrejsende uanset nationalitet.

Dette signal mener Søren Schytte er meget vigtigt, hvis man skal have virksomhederne til at tage ansvar.

"Vi har jo som sagt gjort opmærksom på de her problemer længe, uden der er sket noget – i hvert fald langt fra alle steder, så jeg er godt tilfreds med, at politikerne bakke os op. Jeg håber det virker," siger han.