Top menu

VVS'er forarget over coronasikkerhed: 'Det her ryster mig sgu'

Dato: 03/04-2020
1662

VVS'er Daniel Stougaard Petersen arbejder sammen med sit sjak på en stor byggeplads ved Islands Brygge, der har fået massiv kritik for manglende sikkerhed mod coronasmitte. Han føler sig langtfra tryg ved forholdene på pladsen.

På en større byggeplads ved Islands Brygge er flere danske håndværkere i oprør over det, de mener, er uhumske arbejdsforhold og ikke-eksisterende beskyttelse mod coronasmitte. 

På billeder fra pladsen kan man se, hvordan de brusenicher, som de ansatte bader i, er sølet til med skidt. Andre billeder viser menneskeafføring liggende på byggepladsens gulv. 

Samtidig fremgår det også af billeder fra pladsen, at der hverken er håndsprit eller sæbe på byggepladsens toiletter. 

- Jeg har lige set en håndværker komme ud fra toilettet, så han har i hvert fald ikke vasket hænder. Det er sgu for ulækkert, fortæller VVS'er Daniel Stougaard Petersen, da A4 Arbejdsliv taler med ham mandag eftermiddag.

Han skal sammen med resten af sit fire mand store sjak starte arbejde på pladsen senere i denne uge. Mandag var han derfor ude på pladsen for at se nærmere på den skurvogn, som sjakket skal sidde i, og de forhold, som arbejdet skal foregå under. 

Daniel Stougaard er ikke tryg ved de tiltag, som ledelsen på byggepladsen har taget for at undgå coronasmitte. 

- Der er skilte, der fortæller os, at vi skal spritte hænder og udstyr af. Men hvad hjælper det, når der ikke er noget håndsprit? Der er hverken sæbe eller toiletpapir på wc'erne, og jeg ved ærligt talt ikke, hvad man forestiller sig. Det er under al kritik, mener Daniel Stougaard Petersen. 

Meldt til Arbejdstilsynet

36-årige Daniel Stougaard Petersen står langtfra alene med sin bekymring. A4 Arbejdsliv har talt med flere danske håndværkere på pladsen, der alle beskriver, hvordan hygiejne og værnemidler mod coronasmitte er en mangelvare.

- For et par uger siden var der en, der havde skidt på gulvet, og det fik lov til at ligge i en uge, før nogen fjernede det, siger en dansk håndværker, der ønsker at være anonym af frygt for sit job. 

- Alle andre steder i samfundet virker det til, at man tager risikoen for coronavirus enormt alvorligt. Men det virker ikke rigtigt til, at den er sevet ind her, fortsætter den ansatte.

Forholdene på pladsen har fået fagforbundet Blik & Rør til at melde byggepladsen i Njalsgade 105 til Arbejdstilsynet. 

Hos fagforeningen er man særligt bekymret over risikoen for smittefare på grund af dårlig hygiejne i de skurvogne, som de mellem 40-50 fortrinsvis polske og litauiske håndværkere på pladsen bor, bader og klæder om i. 

En bekymring, som VVS'er Daniel Stourgaard deler. 

- Der er jo godt fyldt op på pladsen, så der bor en del håndværkere meget tæt op og ned ad hinanden. Og når man ser, hvordan hygiejnen halter på resten af pladsen, så tør jeg slet ikke tænke på, hvordan der ser ud derinde, siger Daniel Stougaard. 

Endnu mere utryg

Daniel Stougaard fortæller også, at hans og hans kolleger ikke er blevet informeret om, hvor de udenlandske ansatte kommer fra, eller om de eventuelt har været i karantæne efter at have besøgt deres hjemland.

- Det er da bare med til at gøre mig endnu mere utryg, og det er noget, som jeg har tænkt mig at tage op med byggeledelsen, så snart vi starter på pladsen, fortæller Daniel Stougaard. 

Netop problematikken omkring, at udenlandske byggearbejdere forholdsvist uhæmmet kan krydse den danske grænse og arbejde på byggepladser uden at gå i coronakarantæne, har fået flere af Folketingets partier til at kræve stramninger på området. 

På byggepladsen i Njalsgade har Daniel Stougaard og de andre håndværkere ikke mange rosende ord til overs for tiltagene mod coronasmitte på pladsen. 

- Vi er i 2020, men det ligner jo en plads, fra jeg ved ikke hvad. Jeg har set meget lort, men det her ryster mig sgu, siger Daniel Stougaard. 

Hovedentreprenør: Der forsvinder håndsprit

A4 Arbejdsliv har forsøgt at få et interview med byggefirmaet Bach Gruppen A/S, der er hovedentreprenør og bygherre på byggepladsen ved Islands Brygge. 

Anders Bo Bach, direktør i Bach Gruppen, har dog afvist at stille op til interview.

Han oplyser i et mailsvar til A4 Arbejdsliv, at alle underentreprenører på pladsen er instrueret i at arbejde efter Dansk Byggeris anvisninger om sikkerhed mod coronasmitte på byggepladsen. 

Samtidig forklarer han, at man fra byggefirmaets side har oplevet problemer med, at der forsvinder håndsprit fra toiletterne på pladsen. 

- Jeg er blevet oplyst om at vores sikkerheds- og sundhedsansvarlige for byggepladsen har haft udfordringer med at skaffe håndsprit, og vi må desværre også konstatere, at når der er skaffet håndsprit, forsvinder det desværre meget hurtigt igen. Vi fortsætter naturligvis bestræbelserne på at øge tilgængeligheden til dette, skriver Anders Bo Bach i mailsvaret. 

Artiklen er skrevet af Søren Dahl, A4 Medier