Top menu

OK 2020: Forhandlingerne skudt i gang på byggeområdet

Dato: 09/12-2019
1582

Ansatte i byggeriet fra hele landet stod klar med røde faner og rød løber, da overenskomstforhandlingerne på byggeriets område blev skudt i gang med møde mellem arbejdsgiverne i Dansk Byggeri og forbundene i BAT-kartellet.

Trods regn og blæst var flere hundrede bygningsarbejdere fra hele landet mødt frem for at vise opbakning til forhandlerne for forbundene, da de gik ind til det første møde med arbejdsgiverne i Dansk Byggeri forud for overenskomstforhandlingerne - OK2020.

Blandt det mange fremmødte var også en stor gruppe medlemmer fra Blik- og Rørarbejderforbundet, og næstformand Niels Braaby var godt tilfreds med opbakningen.

- Det var flot at se så mange fra Blik og Rør var mødt frem og viste opbakning. Det er godt og vigtigt, at vi står sammen, så det bliver muligt at skabe forbedringer af overenskomsterne, som alle får glæde af, siger Niels Braaby, som repræsenterede Blik- og Rørarbejderforbundet i forhandlingsgruppen.

Overenskomsten med mellem Dansk Byggeri og byggeforbundene i BAT-Kartellet omfatter ca. 60.000 ansatte, hvor VVS-området udgør en mindre del.

Uenighed om mindsteløn

På det efterfølgende pressemøde deltog repræsentanter fra 3F og Dansk Byggeri, og her blev redskaber til bekæmpelse af social dumping og unfair konkurrence et tema.

- Der er ingen tvivl om, at der er mange af vores medlemmer, som tænker, at hvis man løfter mindstebetalingen med mellem 30 og 50 kroner, så vil det stort set ikke have nogen omkostninger for de fleste byggevirksomheder, fordi de allerede ligger over det niveau rent lønmæssigt, sagde Claus Von Elling.

Hos arbejdsgiverne i Dansk Byggeri ser de ingen grund til, at mindstelønnen i byggeriet skal hæves betragteligt ved overenskomstforhandlingerne.

- Jeg tror ikke, at en lønstigning på mellem 20 og 30 pct. er det, vi har brug for på et tidspunkt, hvor økonomien er begyndt at gå nedad. Så min umiddelbare reaktion er nok, at det bliver svært, siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri.

Hos Dansk Byggeri har de omvendt en forventning om, at overenskomstforhandlingerne skal bruges til at give landets bygge-virksomheder bedre mulighed for lave fleksible aftaler om blandt andet arbejdstid.

Overenskomstforhandlingerne om VVS-overenskomsten, som er den toneangivende overenskomst for hovedparten af medlemmerne i Blik- og Rørarbejderforbundet, starter op i midten af januar 2020.