Top menu

Løntjek: Tillid er godt, men løntjek er bedre

Dato: 11/11-2019
1568

Vi ved, at der løbende opstår fejl, når der udbetales løn – så hold øje med din lønseddel! Sådan lyder opfordringen fra landets OK-fagforeninger før årets landsdækkende løntjek-kampagne.

En lønseddel kan være svær at gennemskue. ”Får jeg de rette tillæg? Bliver der sparet op til min ferie og min pension, som der står i overenskomsten?”. Det er blot nogle af de spørgsmål, man kan komme i tvivl om, hvis man tjekker sin lønseddel.   

Derfor hjælper Blik- og Rørarbejderforbundet og de øvrige OK-mærkede fagforeninger årligt mange medlemmer med at tjekke lønsedlerne. Og det tilbud sætter fagforeningerne særligt fokus på i uge 46 og 47, hvor den årlige løntjek-kampagne løber af stablen.

Den 11. november har fagforeningerne med det grønne OK-mærke planlagt events foran banegårde, butikker og uddannelsesinstitutioner i en lang række byer. Her vil fagforeningerne byde forbipasserende på kaffe og fortælle, at det er en god ide at holde øje med både løn, tillæg, pension og feriepenge.

Derudover vil en række arbejdspladser over hele landet få besøg af fagforeningsrepræsentanter, som tilbyder at tjekke de ansattes lønsedler.

OK-fagforeninger har den nødvendige viden  
Lønsedler er forskellige, fordi medarbejdere i forskellige fag, brancher og sektorer har forskellige løn og arbejdsvilkår. Det er aftalt i de tusindvis af overenskomster, som arbejdsgivere og arbejdstagere på det offentlige og private arbejdsmarked har indgået med hinanden.

Det er de OK-mærkede fagforeninger, der forhandler overenskomsterne, og derfor har de den indsigt og viden, der skal til, for at hjælpe med at tjekke medlemmernes løn.

VVS’ere fik tilsammen 200.00 kr.
De senere års løntjek-kampagner er fulde af historier om lønmodtagere, der har fået endda rigtig mange penge ud af at få tjekket deres lønseddel.

Sidste år fik 20 nordjyske VVS’ere fx tilsammen udbetalt 200.000 kroner efter et løntjek hos Blik & Rørarbejderforbundet i Nord-Midtjylland. Løntjekket startede med, at en enkelt VVS’er gik til fagforeningen med sin lønseddel. Det viste sig, at bonus- og akkordaftaler var afregnet forkert, så VVS’eren havde ca. 20.000 kr. til gode. Arbejdsgiveren havde begået samme fejl for i alt 20 ansatte, som endte med at nyde godt af løntjekket.

- Gevinsten har vist os, at det er dumt at have blind tillid til, at lønsedlen stemmer. Nu tjekker vi den alle sammen. Også vores bonusser, sagde Kim Odgaard, tillidsrepræsentant på VVS-virksomheden i Aabybro sidste år.

som medlem af Blik & Rør kan du få hjælp til at kontrollere din løn. Kontakt os via formularen her: www.blikroer.dk/lontjek