Top menu

Pressemeddelelse: Vi behandler grise bedre end vores børn

Dato: 14/06-2018
1305

Politikerne har længe vidst, at det er galt med indeklimaet – nu skal der praktisk handling til: Bedre praksis ved rensning af ventilationskanaler kan løse en del af problemet uden ekstra omkostninger.

En række solide videnskabelige undersøgelser har det seneste årti dokumenteret, at indeklimaet i danske folkeskoler er i kritisk tilstand. I mere end halvdelen af klasselokalerne er CO2-indholdet – den klareste markør for indeklimaets tilstand – langt over grænseværdierne. 

Gamle bygninger, behov for omfattende investeringer (som kommunerne ikke har) angives som grunde til, at man – trods den solide dokumentation – ikke i de forløbne år har fået gjort noget ved problemet.

Sidste år dokumenterede Blik- og Rørarbejderforbundet i en stikprøvekontrol, at en del af problemet ikke handler om omkostninger, men om en dårlig praksis i kommunerne, folkeskolerne og daginstitutioner med rensning af ventilationskanaler og vedligeholdelse af ventilationsanlæg. Og et tilsyn med anlæggene, der i praksis er ikke eksisterende.

- Solide rapporter fra DTU m.fl. har dokumenteret skolernes store indeklimaproblem over en årrække. Problemet er anerkendt. Vores medlemmer har en særlig indsigt i praksis – VVS’ere sætter anlæggene op, skorstensfejerne renser ventilationsskaktene. Blandt fagfolk har man kendt til problemerne i årtier, siger næstformand i forbundet, Henrik W. Petersen.

- Politikerne har også kendt til problemerne i årevis,” forsætter Henrik W. Petersen, ”men har svært ved at vise handling. På Christiansborg sparker man bolden ud til kommunerne, hvor få gør noget, men det fleste lukker øjnene i ignorerer problemerne. Når det er sådan, er det fordi kommunerne og staten er bange for de dyre investeringer, der i det store billede skal til. Men vi har påvist og vore medlemmer ved det, at en del af problemet kan løses alene ved en bedre praksis omkring rensning af ventilationskanaler – det giver bedre indeklima, det sparer energiomkostninger og ventilationsanlæggenes levetid forlænges. Det er ren win-win.

Inviterer til dialogforum om konkrete forandringer
”Vi kan igangsætte konkrete forandringer og forbedringer, hvis politikerne på Christiansborg arbejder sammen,” siger Henrik W. Petersen, ”Det kræver tre ting – for det første at bolig- og undervisningsordfører begynder at tale sammen på tværs, for det andet at man får fokus på fagligt kvalificerede løsninger og for det tredje, at man fra Christiansborg viser vejen til konkret handling for kommunerne. Jeg vil gerne sætte scenen for en fælles dialog om konkrete løsninger, der enkelt kan sættes i værk og hvor vi kan skabe bred politisk opbakning. Derfor vil jeg gerne benytte Folkemødet til at invitere alle undervisnings- og boligordførere til en uformel frkost hos os i august eller september, hvor vi sammen kan udvikle konkrete løsninger, som politikerne kan handle på i kommende folketingsår.”

Blik og Rørarbejderforbundet afholder torsdag debat på folkemødet under overskriften ”Indeklima: Vi behandler vore svin bedre end vore børn” med politikere og eksperter. Skorstenfejere i fuld uniform vil vise, hvad der sker i en ventilationskanal og hvad det betyder for indeklimaet.

Tid: Torsdag, d. 16. juni kl. 15.00-16.00
Sted: Folkemødet, G4, Policy Groups Scene, G4 Inder-/Ydermolen

Mulighed for interview med:

  • Henrik W. Petersen, næstformand i Blik &  Rørarbejderforbundet
  • Brigitte Jerkel, undervisningsordfører, Konservative
  • Jan Johansen, medlem af undervisningsudvalget, Socialdemokratiet
  • Jakob Sølvhøj, undervisningsordfører, Enhedslisten
  • Bjarne W. Olesen, Professor, DTU og ekspert i indeklima og ventilation
  • Tom Høgh, Skorstensfejerlauget