Top menu

Forskere: Venstre smadrer den danske model

Dato: 06/08-2012
121

Forslaget fra Venstre og Dansk Folkeparti om begrænsninger af konfliktretten, bliver dødsstødet mod den danske model, vurderer forskere.

Den danske model visner og dør, hvis politikerne skal begynde at blande sig i løn- og arbejdsforhold. Sådan lyder det fra en række af landets førende forskere, professorer og eksperter på området, som nu retter en sønderlemmende kritik mod forslaget, der vil ændre og begrænse retten til at indlede konflikter som den stærkt profilerede sag ved Vejlegården.

- Det er ikke bare konfliktmuligheden, der risikerer at blive påvirket af Folketinget. Det næste vil så blive, at politikerne blander sig i løn, pension og ferie, og med skiftende parlamentariske flertal, så ved man aldrig, hvad man har i næste måned, vurderer arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet til nyhedsbureauet Newspaq.

Forslaget er ifølge Henning Jørgensen et direkte angreb på den danske model, der har fungeret i mere end 100 år.

- Det er et neoliberalt forsøg på at blande sig i arbejdsmarkedets forhold, som kan dræbe den danske model, siger professoren.

- Modellen skaber stabilitet, ro og respekt om forholdene, fordi folk selv har været med til at forhandle om forholdene på arbejdsmarkedet. Med det her forslag kan man næsten frygte uroligheder som i Sydeuropa, hvor folk går på gaden i vrede over forhold, som politikerne dikterer. Så sammenhængskraften i samfundet kan i sidste ende gå af fløjten, lyder det fra Henning Jørgensen.

Kritikken bakkes op af professor og arbejdsmarkedsforsker Jesper Due fra Københavns Universitet.

- Hvis man bryder princippet om ikke politisk at blande sig i konflikter på arbejdsmarkedet, så åbner man en ladeport for, at politikere begynder at lovgive om alt muligt. Eksempelvis ved at fastsætte en mindsteløn eller blande sig i arbejdstiden, siger han til Ugebrevet A4.

Venstre og Dansk Folkepartis forslag vil betyde, at retten til konflikt fjernes i tilfælde som i sagen om Vejlegården, hvor arbejdsgiveren har indgået en aftale med Kristelig Fagbevægelse, der er en landsdækkende organisation.

Det kan skabe en myriade af mere eller mindre autoriserede foreninger, der skal sikre gode forhold for arbejdsgiverne, mener juraprofessor Ole Hasselbalch fra Aarhus Universitet.

- Der kommer meget på spil, og det giver et incitament til at lave alle mulige numre. Det vil de store autoriserede arbejdsgivere selvfølgelig ikke gøre, men der vil være mulighed for at lave numre, så man er nødt til at tage den lovgivning højtidelig, siger Ole Hasselbalch, der er ekspert i arbejdseret, til Newspaq.