Top menu

Asbest: Man skal turde sige ”vi stopper lige her”

Dato: 04/07-2017
1152

Per Dehn er som sikkerhedsrepræsentant ved at lære asbest at kende på den hårde måde. For to år siden vidste han ingenting om asbest – det gør han nu, og han er ikke bange for at sige: Vi stopper lige her.

Jeg vidste heller ikke noget om asbest, siger en 100 procent ærlig Per Dehn, som er uddannet rørsmed i 1999. For halvandet år siden blev han sikkerhedsrepræsentant i firmaet Wicotech Kirkebjerg i København, og så begyndte han at læse op på lektien.
 
- Jeg har brugt mange aftener på at læse op på asbest – ligesom jeg har læst op på sådan noget som blyholdig maling og PCB.
 
Per Dehn læner sig stadig op ad de mere erfarne kolleger, hvis han kommer i tvivl om noget i forhold til asbest, men procedurerne er han ikke den mindste smule i tvivl om.
 
- Man skal straks stoppe arbejdet og forlade rummet, hvis man mener, at have set noget, som kan være asbest. Derefter skal man kontakte sit firma og sin sikkerhedsrepræsentant. Så skal man tage tøjet af og lægge det i en pose og tage et bad. Det skal ikke være derhjemme, og man skal ikke gå ind i bilen, siger Per Dehn.
 
Der ligger 40 indberetninger på kolleger fra Wicotech Kirkebjerg, som har været udsat for asbest, som han kender til.
 
Forbudt at spille superhelt
Firmaet tager asbest meget alvorligt, oplever Per Dehn. Hans råd går ud til den enkelte VVS´er.
 
- Det her er så slemt, at det ikke kan hjælpe noget, at man tænker, "jeg skal bare lige". Det kan godt være, du er usikker og måske tre gange siger, at det er asbest, hvor det viser sig ikke at være noget. Men du skal blive ved, for måske er det asbest fjerde gang. Du må ikke tænke, at det er en udgift for firmaet. Jo, det er dyrt at fjerne asbest, men det er vores liv, som står på spil. Det er dig selv, dine venner og kolleger, som ligger og skal pille i det.
 
- Jeg ville ønske, at alle vidste, hvad det var og turde sige fra overfor deres firma. Man skal turde sige, "vi stopper lige her".
 
Vi får ikke noget at vide
Per Dehn oplever, at det halter flere steder. Lige nu står han med en sag, hvor en arbejdsplads er lukket ned, da der menes at være asbest i de rum, hvor hans kolleger var begyndt at arbejde. Per Dehn mener, at der er taget for få prøver, før arbejdet gik igang, men tit og ofte har han slet ikke adgang til de informationer.
 
- Jeg undrer mig over, at der ikke sendes en oversigt til mit firma, så vi kan se, hvor mange prøver der er taget og hvor. Jeg har set eksempler på, at der er taget én prøve i et hjørne, men der er måske fem sammenhængende rum, når vi kommer ud på opgaven. Der er altså langt fra styr på det.
 
Per Dehns bekymring rækker også udover hans egne rækker. I den aktuelle sag har han stoppet et andet VVS-firma i at arbejde på det sted, som ellers var lukket af. Han undrer sig desuden over, at beboere sjældent får besked om fund af asbest.