Top menu

Debat: Drop forslaget om højere pensionsalder

Dato: 25/01-2017
1075

Lad os i stedet gøre det, vi gør bedst – sammen: Lad os omkring et forhandlingsbord udarbejde konkrete indsatser for et bedre arbejdsliv, livslang uddannelse og konkrete initiativer til, hvordan seniorer kan blive længere på arbejdsmarkedet, skriver fem forbundsformænd i et fælles debatondlæg, som er bragt i Jyllands-Posten.

Af Jørgen Juul Rasmussen, formand for Dansk El-Forbund,
Kresten Vendelboe, formand for Malerforbundet,
Max Meyer, formand for Blik- og Rørarbejderforbundet
John Dybart, formand for Serviceforbundet og
Per Christensen, formand for 3F
 
De sidste ti år er Folketinget gået reform-amok, og det er i høj grad lønmodtagerne, som har holdt for. Reformerne har bidraget til det danske samfunds robusthed med mere end 150 mia. kr. frem mod 2025. 
 
Lønmodtagerne har også ved de nyligt overståede trepartsforhandlinger taget ansvar for samfundsudviklingen, som vi altid gør. Men nok er nok. Nu vil regeringen nemlig igen pille ved pensionsalderen, selv om de ændringer, der allerede er vedtaget, betyder, at Danmark i 2040 har den højeste pensionsalder i EU. Samtidig med, at danskerne har en levetid, der er blandt de laveste i EU.
 
Der findes en meget bedre opskrift, hvis det handler om, at danskerne skal blive længere på arbejdsmarkedet. Det gode arbejdsmiljø, livslang uddannelse, og det at man bliver regnet for værdifuld arbejdskraft, er hovedingredienserne. Danskerne vil nemlig ofte gerne blive lidt længere, hvis de har et godt arbejdsliv. Men i stedet for at investere i mennesker, vil man nu bruge tvang – og igen over for lønmodtagerne. 
 
Danmark har i et internationalt perspektiv en meget produktiv arbejdsstyrke. Det skyldes den danske model, der er baseret på tillid på arbejdspladserne og et godt samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter og regering og Folketing. 
 
I fagbevægelsen vil vi også fremadrettet tage ansvar for den model. Men kun hvis vores medlemmer tages alvorligt, hvis der er en god balance mellem ”at give og tage”. 
 
Det er da mærkværdigt, at man kun taler om lettelser, når det handler om virksomheder, men omvendt kun taler om forpligtelser og nye byrder, når politikerne kaster sig over lønmodtagerne. 
 
I forhold til pensionsalderen er tålmodigheden opbrugt hos vores medlemmer. På få dage har mere end 125.000 skrevet under på en protest mod igen at sætte pensionsalderen op.
 
Det er er der en grund til: Hver dag går mange af vores kollegaer på arbejde med smerter – smerter, efter et hårdt arbejdsliv. Samtidig har regeringen sparet hver sjette medarbejder i Arbejdstilsynet væk. Det er den helt forkerte vej at gå.
 
Vores budskab til regeringen og Folketinget er derfor: Drop tankerne om igen at forhøje pensionsalderen. Lad os i stedet gøre det, vi gør bedst – sammen: Lad os omkring et forhandlingsbord udarbejde konkrete indsatser for et bedre arbejdsliv, livslang uddannelse og konkrete initiativer til, hvordan seniorer kan blive længere på arbejdsmarkedet. 
 
En løsning gennem dialog og forhandling – og ikke igen en tvangsmæssig foranstaltning – er nemlig det centrale i den danske model. Det virker samtidig langt bedre i den virkelige verden!