Top menu

TV 2-dokumentar afslører rockere i asbestfusk: Netop derfor er der brug for autorisationsordning

Dato: 29/05-2024
3327

Kriminelle, der håndterer asbest, som var det slikpapir, vidner om, hvor stort behovet er for den nye autorisationsordning, der netop er vedtaget i Folketinget, slår næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet Stig Søllested fast.

Foto: TV 2 Danmark

TV 2-dokumentaren Den sorte svane sætter ikke bare fokus på, hvordan den kriminelle underverden hvidvasker penge, men den afslører også, hvordan kriminelle ulovligt og skruppelløst håndterer livsfarligt asbest og skiller sig af med det.

- Det er dybt, dybt rystende at høre, hvordan kriminelle håndterer livsfarligt asbest, som var det slikpapir, til fare for alle medarbejdere på en byggeplads og hvem, der ellers måtte komme i nærheden. Den sorte svane viser lige præcis, hvorfor en autorisationsordning for asbest er ekstrem nødvendig, lyder reaktionen fra Stig Søllested, der er næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Næstformanden henviser til, at en ny autorisationsordning for arbejde med asbest i går blev stemt igennem af et enigt folketing.

Stigs Søllesteds reaktion kommer på baggrund af første afsnit i Den sorte svane.
Her møder vi Fasar, der af programmets journalist Mads Brügger bliver kaldt ”nedrivningsrockeren”, fordi han er tilknyttet Bandidos og samtidig driver en nedrivningsvirksomhed.

 Fasar fortæller til TV 2-muldvarpen, uden vidne om, at han bliver optaget, hvordan han har ”fucking problemer i fucking Farum”.

- Kommunen siger, at man ikke har håndteret asbest ordentligt, lyder det fra Fasar, der underforstået har haft en nedrivningsopgave for Farum Kommune.

Derefter spørger muldvarpen: Hvad giver det dig af problemer?

- Jeg river det bare af. Og tager nogle fiktive billeder.

Derefter forklarer journalisten for seerne:

- Fasar er en nedrivningsrocker. Han arbejder for entreprenører med at rive ned og skaffe farligt affald bort som asbest, der er kræftfremkaldende og miljøskadeligt osv.

Klippet med Fasar fortsætter med, at han ringer til en gut ved navn Kasper.

- Goddag Kasper.  Få nu bare lavet det afskærmning og få taget et billede hist og pist, lyder det fra Fasar til det, der må formodes at være en af hans ansatte eller samarbejdspartnere.

Journalisten forklarer endnu en gang over for seerne:

- Vi er nærmest på medhør med storentreprenører, mens Fasar koordinerer asbestfusk og koordinerer betaling af litauisk arbejdskraft med kontanter.

Blik og Rør-næstformandens er rystet over afsløringerne.

- Vi har i forbundet haft utallige sager med forkert håndtering af asbest. Vi har sågar haft medlemmer, der har mistet livet på grund af, at de har indåndet det giftige og usynlige byggemateriale, mens de har passet deres arbejde. Så at entreprenører får kriminelle, der uden skrupler, udsætter håndværkere for fare, gør mig vred. Den nye lov, som tilfældigvis blev vedtaget samme dag, som dokumentaren udkom, gør det meget svært for den type virksomheder at fortsætte, slår Stig Søllested fast.

Autorisationsordningen, der træder i kraft 1. januar 2024, betyder, at virksomheder, der arbejder med asbest skal have en særlig autorisation, der kan blive taget fra dem, hvis de ikke overholder den.