Top menu

Løft anlægsloftet i kommunerne!

Formanden har ordet
Dato: 31/05-2024
3340
Foto: Jonas Krøner

Kommunerne og regeringen forhandler lige nu kommunernes økonomi. Det sker mens det regner ned gennem tage og mens daginstitutioner og skoler må døje med dårligt indeklima. Der er i den grad brug for at tilføre midler til anlæg og vedligeholdelse i kommunerne. Der er også brug for at energirenovere vores offentlige bygninger.

Det har vi været ude og sige mange gange – blandt andet med andre gode aktører, der kæmper for flere grønne bygninger og institutioner. Nu siger borgmestrene det også selv.

Det er derfor mit håb, at der endelig sker noget. Tag fx ventilation i skolerne. Vi ved, at der er gevinst på alle rækker, hvis man investerer i ventilation. Vi får højere trivsel. Vi får lavere sygefravær. Vi får børn og unge, som simpelthen lærer mere og hurtigere. Al forskning viser, at dårligt indeklima skader indlæringsevnen.

En del kommuner har faktisk penge på kistebunden, men må ikke bruge dem. Det er tudetosset, når bygningsstandarden er så ringe. Derfor bør man hæve anlægsloftet. Andre kommuner har brug for et løft, så de kan udføre nødvendig vedligeholdelse. Derfor vil det være en god idé, at de kommuner får mulighed for at gennemføre fx energirenovering eller skabe bedre indeklima.

Lad os nu komme i gang. Vi kan ikke være bekendt at lade vores fælles værdier forfalde. Og vi kan slet ikke være bekendt at lade vores børn gå i skoler og daginstitutioner, hvor vedligeholdelsen halter og indeklimaet er ringe.  Vi tilbyder dem ofte forhold, som er ringere end på de fleste kontorarbejdspladser.

Og så skal vi bygge nyt. Vi skal bygge daginstitutioner, skoler og plejehjem, der lever op til de krav vi stiller i dag. Så til regering og Folketing: Lad os nu komme i gang.