Top menu

Stærkt fagligt arbejde på kedelig baggrund

Formanden har ordet
Dato: 15/02-2024
3160

Sagen fra Odense Universitets Hospital vidner både om et stærkt fagligt arbejde - men er også endnu en historie om, at det offentlige ikke er i stand til sikre sig imod plat og svindel.

Jeg er både stolt og forarget i denne uge.

Stoltheden først. Jeg er stolt over, at vi lokalt og her i forbundet igen – helt kontant – har vist værdien af rigtigt, stærkt fagligt arbejde. Jeg taler selvfølgelig om, at vi har skaffet 161.000 kroner til en italiensk kollega, der er blevet groft underbetalt på byggeriet på Odense Universitets Hospital. Nu rejser vi en endnu større sag. Det er stærkt arbejde af Kreds Sydjylland-Fyn og det er stærkt arbejde her i forbundet, hvor vi har haft ansvaret for at føre sagen til forlig.

Så til forargelsen. Hvordan kan det her bare blive ved med at ske? Hvorfor er det offentlige – som vel burde have en særlig forpligtelse - ikke i stand til at sikre sig mod plat og svindel?

For sandheden er jo, at det her hverken er første eller sidste gang.  Desværre ved vi jo også, at mange ikke tør stå frem med sandheden af frygt for repressalier. Derfor er der desværre mange kollegaer, som snydes, og som aldrig får deres penge.

Vi skal nok sørge for at indgå overenskomster – sådan er den danske model. Heldigvis. Men myndighedernes opgave er at sikre udbud, hvor der er klare krav til overholdelse af dansk lovgivning og overenskomster. Og hvor der ikke mindst er sikret effektiv kontrol og sanktioner, hvis kravene ikke overholdes.

Det her handler om hensynet til alle lønmodtagere. Helt konkret til de udenlandske kollegaer, der bliver snydt. Men det handler også om at undgå, at vores danske kollegaer udsættes for løndumping.

I Danmark skal vi vælge Kongevejen – med gode løn og arbejdsvilkår for alle. Slyngelstien med fup op svindel og udnyttelse af lønmodtagerne er ikke vores vej.

I Blik- og Rørarbejderforbundet tager vi opgaven med at værne om den model alvorligt. Det viser denne sag. Det gør en forbundsformand stolt over vores organisation.

Men stat, regioner og kommuner skal oppe sig, når de udarbejder udbud. Og de skal fremfor alt sikre en ordentlig kontrol ude i den virkelige verden – på byggepladsen – og ikke bare på papiret.