Top menu

Forbundsformand om folkeskoleudspil: "Det er nødvendigt"

Dato: 11/10-2023
3044

Regeringen vil have større fokus på praktiske fag i folkeskolen og blandt andet investere i bedre faglokaler. Det, mener forbundsformand Henrik W. Petersen, er den rigtige vej at gå, når vi skal have flere til at søge ind på erhvervsuddannelser.

Bedre faglokaler, mesterlære-forløb for de ældste elever og flere praktiske valgfag er noget af det, som regeringen ønsker indført i folkeskolen. Det har den i dag, den 11. oktober, præsenteret i et nyt udspil.

Henrik W. Petersen, der er forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet, mener, der er gode takter i udspillet.

- Hvis vi vil have flere til at interessere sig for at tage en erhvervsuddannelse, og det vil vi, er det nødvendigt, at eleverne bliver præsenteret for de praktiske fag i folkeskolen og ikke kun få timer om ugen i faldefærdige lokaler med værktøj fra, da jeg selv gik i skole. Så jeg er meget positiv stemt over for udspillet.

Der lægges i udspillet op til, at de ældste elever selv kan vælge et praktisk valgfag. Ligesom der afsættes 2,6 milliarder over tre år alene til investeringer i faglokalerne.

Der lægges også op til, at eleverne i udskolingen får mulighed for at komme i en slags juniormesterlære. Her vil de få tilrettelagt et forløb, hvor de to dage om ugen kan vælge at være i en virksomhed eller på en erhvervsskole.  

De elever vil få en særskilt afgangsprøve, der giver adgang til erhvervsuddannelser, men ikke de gymnasiale uddannelser.

- Problemet med folkeskolen i dag er, at eleverne automatisk bliver præget i én retning, der kun fører til gymnasiet. Det skal vi simpelthen have gjort op med. Vi ved, at der i 2030 vil mangle 99.000 faglærte, hvis vi ikke får vendt udviklingen med de lave ansøgertal til erhvervsuddannelserne. Og det vil få stor betydning for den grønne omstilling, der ikke kan lade sig gøre uden faglærte medarbejdere, siger forbundsformanden.

En stor del af de nye forslag, håber regeringen, kan træde i kraft fra august 2025.

Læs hele udspillet her