Top menu

Socialdemokratiet er klar til drøftelser om bedre indeklima

Dato: 23/06-2023
Tags: Politik
2946

Til Blik- og Rørarbejderforbundets indeklima-debat på Folkemødet blev der åbnet op for et nyt samarbejde på tværs af Christiansborg, kommuner, fagforbund og eksperter.

I halvdelen af landets folkeskoleklasser og daginstitutioner er indeklimaet alt for dårligt. Det har flere undersøgelser vist. Senest har Rådet for Grøn Omstilling sat en tyk streg under problematikken.

Det problem har nu fået to eksperter, et folketingsmedlem, en borgmester og repræsentanter fra BUPL, Danmarks Lærerforening, Danske Skoleelever og Blik- og Rørarbejderforbundet til at indgå drøftelser om et bedre indeklima.

Aftalen blev indgået under en debat om netop indeklima, som Blik- og Rørarbejderforbundet havde inviteret til i forbindelse med Folkemødet.

Her understregede Thomas Skriver Jensen, der er folketingsmedlem for Socialdemokratiet og medlem af Børne- og Undervisningsudvalget, at "man ikke skal åbne op for en samtale om et problem, hvis man ikke er klar til at følge op med politisk handling".

Derefter inviterede han panelet, der blandt andet bestod af forbundsformand Henrik W. Petersen, til drøftelser om, hvordan man løser indeklimaproblemerne i velfærdsinstitutionerne.

- Jeg har den grundlæggende holdning, at der ikke skal være forskel på, hvor syg man bliver af at gå på arbejde. Der skal ikke være forskel på, om man er skolelærer, smed eller CEO, sagde Thomas Skriver Jensen og henviste til, at man øger risikoen for luftvejssygdomme, når man færdes i dårligt indeklima.

Koster 10 millioner

Det dårlige indeklima kan løses ved at montere moderne ventilationsanlæg, der bliver vedligeholdt og renset. Det koster ifølge borgmester i Hvidovre Kommune, Anders Wolf (SF), cirka 10 millioner kroner at sikre indeklimaet på en skole.

Det blev også drøftet, hvor pengene skal komme fra.

Henrik W. Petersen foreslog at anlægsloftet ikke skal gælde, når kommunerne vælger at investere i bedre indeklima i velfærdsinstitutionerne.

Johnny Gaardsdal, der er medlem af forretningsvalget i BUPL, foreslog, at pengene kunne findes i de seks milliarder, der er blevet frigivet, efter regeringen har droppet planerne om en togforbindelse over Vejle Fjord.

Selvom der var forskellige holdninger til, hvor pengene skulle komme fra, var der enighed blandt paneldeltagerne om, at der slet ikke er råd til at lade være med at investere.

Det er nemlig således, at dårligt indeklima skaber mistrivsel, gør indlæring sværere, og giver større risiko for luftvejssygdomme. Et godt indeklima kan nedbringe sygefraværet med 80 procent.