Top menu

50.000 viste deres utilfredshed: Hold nallerne fra store bededag og vores overenskomster

Dato: 06/02-2023
2795

Familier, fagligt aktive, forbundsformænd og folketingspolitikere havde trodset vinterkulden for at vise deres modstand mod regeringens plan om at afskaffe store bededag.

Foto: Noah Thilemann

En håndfuld var måske kommet for at høre Tessa og Anne Linnet, men resten af de cirka 50.000 fremmødte på Christiansborg Slotsplads den 5. februar havde tydeligvis en anden dagsorden.

De ville vise deres utilfredshed – utilfredshed over, at regeringen vil stjæle en fridag, over at politikerne blander sig i den danske model, og over at den danske lønmodtager bliver presset til at arbejde mere og mere.  

Blik- og Rørarbejderforbundet var også talstærkt repræsenteret til demonstrationen og ikke kun af københavnermedlemmerne. Busser var kørt til København fra hele landet. I en af dem sad de to kollegaer fra firmaet Krenk VVS, Jon Johansen, 57, og David Jensen, 45. 

De var taget fra Kolding fra morgenstunden og hoppet på en bus fuld af Blik- og Rørarbejderforbundets medlemmer. De nåede lige forbi forbundshuset i Nyropsgade, inden turen gik i samlet flok mod slotspladsen.

Foto: Noah Thilemann

Jon Johansen og David Jensen var kommet fra Kolding for at være med til demonstrationen (foto: Noah Thilemann).

- Jeg er vred over, at politikerne bare har trukket det her ned over hovederne på os, sagde David Jensen.

Nogenlunde samme overvejelser havde David Jensen:

- Jeg var ikke i tvivl om, jeg ville med i dag. Det er for dårligt den måde, det er foregået på. Politikerne har slet ikke spurgt arbejdsmarkedsparter, inden de tog beslutningen om at afskaffe store bededag.

Foto: Noah Thilemann

Næstformand Niels Braaby, forbundsformand Henrik W. Petersen, forbundssekretær Kim Fusager og næstformand Stig Søllested var også til demonstration (foto: Noah Thilemann).

Også forbundsformand Henrik W. Petersen var klar til at sende et signal til politikerne:

- Vi skal ind og vise vores modstand mod, at regeringen vil afskaffe stor bededag. Regeringen skal holde nallerne fra vores overenskomst, lød det fra forbundsmanden, inden den store flok med røde faner til tonerne af Natasjas ”Giv os Danmark tilbage” fyldte gaderne mod Christiansborgs Slotsplads.