Top menu

Hvorfor er fjernvarmekurser en god idé?

Formanden har ordet
Dato: 08/12-2022
2684

I tirsdags bragte DR P4 Nordjylland og andre medier en nyhed om, at det 10-ugers fjernvarme rørsvejserkursus, som de i Kreds Nord-Midtjylland har været med til at stable på benene, er fuldt booket. Også i Kreds Sydjylland-Fyn har de tilbudt et lignende kursus, og her har erfaringerne været gode.

Kurserne er målrettet ledige samt folk i branchen (faglærte som ufaglærte), som ønsker et kompetenceløft og nye muligheder. Formålet med kurserne er at bidrage til at sikre nok kvalificeret arbejdskraft til den store opgave, vi i Danmark står over for med udfasning af olie og gas og udrulning af fjernvarme.

Alligevel har kurserne givet anledning til en del debat blandt medlemmerne, blandt andet på forbundets Facebook-side. Debat og diskussion er en god og vigtig del af et medlemsdemokrati, og jeg forstår godt de bekymringer, som nogle af jer medlemmer sidder med derude omkring disse kurser.

Jeg vil dog alligevel bruge anledningen her til at forklare, hvorfor jeg og mine kollegaer i både forbundet og kredse synes at kurserne er en rigtig god idé.

Lad mig starte med at slå én ting fast: et 10-ugers kursus i fjernvarme rørsvejsning er IKKE en erstatning for en 4-årig VVS-energiuddannelse!

VVS-energiuddannelsen omfatter meget mere end svejsning, og derfor vil det altid være nødvendigt at have faglærte med svendebrev/uddannelsesbevis. Det, der er tale om her, er opkvalificering af allerede faglærte eller svejseoplæring af ufaglærte i forbindelse med udrulning af fjernvarme.

Når det er sagt, så mener jeg, at der er 3 primære grunde til, at disse kurser er en fordel for både vores branche og for medlemmerne af Blik- og Rørarbejderforbundet.

1. Vi er selv med til at sikre nok arbejdskraft – på ordentlige forhold!

Ved at udbyde kurserne er vi selv med til at bidrage til, at der er nok kvalificeret arbejdskraft. Alternativet ville formentlig være, at virksomhederne – hvis de ikke kan skaffe nok arbejdskraft her i Danmark – blot ville hive billig udenlandsk arbejdskraft ind. Og ved at være med til at holde kurserne har vi også mulighed for at oplyse kursisterne om vores overenskomster og opmålersystemet.

2. Vi sikrer kompetenceløft i branchen

Ved at tilbyde et kursusbevis sikrer vi, at både faglærte og ufaglærte får et kompetenceløft. Dem, som allerede har et svendebrev, får flere færdigheder med i bagagen, som de kan bruge i deres videre arbejdsliv. Og de ufaglærte bliver løftet, så vi kan være sikre på, at svejsearbejdet er i orden.

3. Vi får flere kollegaer

Historisk set har mange af de ufaglærte, som har arbejdet med udrulning af fjernvarme- og naturgasnettet, meldt sig ind i Blik- og Rørarbejderforbundet. Og vores erfaringer viser også, at mange af dem faktisk ender med at få blod på tanden og søger ind på VVS-energiuddannelsen. Det betyder, at vi får flere dygtige og faglærte kollegaer ind i branchen i fremtiden – og dermed også flere ind i vores stærke fællesskab.