Top menu

Hos Uggerly Installation satser de på lærlingene

Dato: 25/01-2022
2429

Hos Uggerly Installation har de en målsætning om, at 20% af de ansatte skal være lærlinge. Det er en bevidst satsning og kræver, at såvel lærlinge som svende tager del i opgaven.

Tobias Sørensen (t.v.) og Kristoffer Vissing Hansen (t.h.) er begge lærlinge i Uggerly Installation. Foto: Michael Bo Rasmussen

I den nordjyske virksomhed Uggerly Installation har de et særligt fokus på at tage lærlinge ind. De har en målsætning om at have 20% lærlinge. Ud af godt 300 af de ansatte i virksomheden, der spænder bredt over både el, VVS og typehuse – er de 55 lærlinge.

Kristoffer Vissing Hansen og Tobias Sørensen, begge 19 år, er to af lærlingene i virksomheden. Christoffer er i lære som blikkenslager, og Tobias som vvs-energispecialist – og de er begge glade for deres lærlingeplads i Uggerly Installation.

Forskelligartede opgaver giver en solid ballast

Tobias Sørensen vurderer, at lærlingepladsen stiller dem rigtig godt, når de kommer ud på den anden side som færdigudlærte.

- Jeg tror vi har en stor fordel ved, at vi får lov at prøve mange forskellige ting – i forhold til en, som måske kun har kørt plads.

I det hele taget synes han, Uggerly Installation er et godt sted at være i lære

- Jeg synes, de er gode til at tage hånd om, når vi er på skole. Og hvis der er et eller andet, så kan man komme til Tim eller nogle af de andre, tilføjer han.

Vigtigt at svendene har lyst til at lære fra sig

Tim Christensen, 42 år, er tillidsmand i Uggerly Installation. Han har været i virksomheden i fem år. Han peger på, at det er vigtigt, at svendene er gode til at tage hånd om lærlingene.

- Jeg tror, virksomheden stoler lidt mere på svendene. At man sørger for at lære det fra sig, og så er lærlingene også forpligtet til at komme og sige det, hvis ikke de føler, at de lærer noget.

Han har i andre virksomheder oplevet, at hvis ikke svendene fik direkte besked på at tage lærlingene med – at så stod de bare tilbage. Der er de bedre til i Uggerly Installation selv at byde ind og høre, om ikke de lige skal have en lærling med ud.

Far som networker

For både Kristoffer og Tobias har deres fædre spillet en rolle i, at de havnede som lærlinge i Uggerly.

- Min far arbejder i et murerfirma, og så fik han kontakt til Peter (red. Afdelingschef på VVS-området i Uggerly Installation). Så kom jeg ud i praktik i en uge i grundforløbet, og efter det aftalte vi, at jeg startede i januar, fortæller Christoffer.

Flere dele af fortællingen går igen, når også Tobias skal forklare, hvordan han havnede ved Uggerly.

- Jeg kom lidt herud gennem min far, fordi Uggerly har lavet noget arbejde ved ham. Jeg kørte herud efter grundforløbet, og fik en aftale med Peter. Og så jeg startede efter sommerferien.

Det er indstillingen, der betyder noget

Når Tim Christensen bliver spurgt om deres tilgang til at tage lærlinge, er der ikke er nogle bestemte ting, de kigger efter. Men man skal ville det.

- Du opdager hurtigt, om folk har den rette indstilling – om de vil det eller ej. Så melder svendene som regel tilbage til Peter og mig, fortæller Tim Christensen.

Og så får de taget en snak med lærlingene om det, hvis det er.

En ung virksomhed på VVS-delen

Selvom Tim Christensen egentlig ”kun” har været i Uggerly Installation i fem år, er han en af de svende, der har været der længst.

- Det er en ret ung virksomhed på VVS-delen. Det er elektriciteten, vi er kendt for – og det bliver tit blandet sammen med, at de tror, vi er elektrikere, forklarer han.

Det er selvom, at servicedelen på VVS-området faktisk fylder mest i det daglige.

Lærlingeansvar er vigtigt

Peter Haldrup Mouritsen er chef på VVS-området og han synes, at det er virksomheders ansvar at uddanne lærlinge.

- Det er vigtigt at tage lærlingeansvar, synes jeg. Ellers kan vi ikke uddanne dygtig arbejdskraft. Derfor gør vi også et nummer ud af at have en stor andel af lærlinge i virksomheden.

Cirka 35% af Uggerly Installations ansatte er på VVS-området og 65% på el.