Top menu

En lovbestemt EU-mindsteløn vil undergrave resultaterne af over 120 års faglig kamp

Formanden har ordet
Dato: 29/12-2021
2412

Formanden for Kristelig Fagforening siger, at den danske fagbevægelse ser spøgelser, men det løber koldt ned ad ryggen på mig, når jeg tænker på, hvor usikkert EU’s arbejdsmarked vil blive, hvis det bliver op til skiftende regeringer at regulere lønniveauet, skriver formand for Blik- og Rørarbejderforbundet Henrik W. Petersen.

Indlægget er oprindeligt bragt i Information den 29. december 2021.

»Der er ikke noget mere solidarisk end EU-mindsteløn.« Sådan skriver Eik Dahl Bidstrup, formand for Kristelig Fagforening, i Information den 20. december. Og mens jeg kun kan have respekt for hans nyfundne engagement i at sikre ordentlige forhold for de mange tusinder working poor i Europa, så ændrer det ikke på, at en lovbestemt EU-mindsteløn ikke er og aldrig bliver en del af løsningen i Danmark.

Tværtimod kan det skabe grobund for working poor-forhold – også her i Danmark – fordi det vil åbne for en svækkelse af de virkemidler, arbejdsmarkedets parter i dag kan bruge for at sikre ordentlige forhold på arbejdspladser her i landet.

Bidstrup argumenterer for, at indførelsen af en lovbestemt mindsteløn ikke vil påvirke den danske model, og påstår, at den danske fagbevægelse ser spøgelser. Og det løber da også koldt ned ad ryggen, når jeg tænker på, hvor usikkert arbejdsmarkedet vil blive i hele Europa, hvis det bliver op til skiftende regeringer at regulere lønniveauet. For det vil være realiteten, hvis arbejdsmarkedets parter mister den indflydelse på løndannelsen, som vi her i Danmark har haft siden slutningen af 1800-tallet.

Det er muligt, at formanden for Kristelig Fagforening, Eik Dahl Bidstrup, mener, at det er solidarisk at sejle resultaterne af over 120 års faglig kamp i sænk. Resultater, som hans egne kunder selv nyder godt af i dag. Ekstra ferie, arbejdsmarkedspension og betalt barsel er trods alt ikke kommet af sig selv.

Jeg mener derimod, at det vil være langt mere solidarisk at bruge vores kræfter på at hjælpe vores kolleger i resten af Europa med selv at bygge systemer op, som kan sikre langvarige, stabile resultater i form af ordentlige lønforhold og arbejdsvilkår, som ikke kan fjernes, så snart de politiske vinde vender.